Źródło wapnia w diecie witariańskiej
- zielone liście warzyw,
 - sezam i tahini,
 - jarmuż,
 - brokuły,
 - endywia,
 - kelp,
 - figi.
 
Tutaj można zerknąć na tabelę z żywnością bogatą w wapń i stopniem absorpcji tego minerału.
Dieta bogata w kwas szczawiowy i kwas fitowy, jak u wegan, może spowodować mniejszą przyswajalność wapnia. Migdały, nerkowce, cytrusy, suszone owoce, mleko sojowe i zielone części warzyw zwiększają poziom spożywanych wyżej kwasów, jak i błonnika.
Najlepsze źródło wapnia
- zielone warzywa, jak: jarmuż, brokuły, kapusta, natka pietruszki,
 - suszone figi i daktyle,
 - orzechy, w szczególności migdały i orzechy brazylijskie,
 - sezam i pasta z sezamu - tahini,
 - algi.
 
Źródło doskonałe:
Liście rzepy, szpinak, liście
gorczycy, kapusta pastewna (głąbiasta, wytw. łodygę), tofu
wzbogacone wapniem.
Źródło bardzo dobre: 
melasa, jarmuż,  botwina, jogurt
roślinny wzbogacony wapniem, bazylia, tymianek, nasiona koperku,
oregano, cynamon, 
Źródło dobre: 
sałata rzymska, seler naciowy,
brokuły, sezam, kapusta, cukinia, patison, kabaczek, fasolka,
czosnek, brukselka, pomarańcze, szparagi, pory, krasnorosty morskie,
rozmaryn, nasiona kuminu, goździki, nasiona kolendry
Wapń pochodzący z roślin
Zielone części warzyw: to
najlepsze źródło przyswajalnego wapnia. Wysoka zawartość
witaminy K i potasu powoduje, że komórki szybciej zregenerują
kościec. Jadanie brokułów, jarmużu, okrę, liście rzepy i
gorczycy. Algi, jak hijiki, arame, wakame to również dobre źródła
wapnia. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że szpinak, botwina,
rabarbar hamują wchłanianie tego minerału ze względu na wiązanie
go w kwas szczawiowy. 
Warzywa strączkowe:
chociaż każde strączkowe zawierają wapń, to niektóre
zdecydowanie więcej. Warto wybierać białą fasolę i czarną,
soję* i jej przetwory. 
*soja jest kwestiąsporną, co do swoich właściwości zdrowotnych
Wzbogacone wapniem mleko roślinne:
pojawia się wiele wariantów roślinnych na rynku. Płyny te
wzbogacane są także w roślinną wiatminę D2 oraz inne cenne
składniki, jak witamina B12. 
Migdały, sezam i ich przetwory:
bogatsze w wapń są migdały, ale oba produkty, jak masła czy pasty
z nich sporządzone obfitują w cenny minerał. 
Owoce i wzbogacane wapniem soki:
suszone figi sprawdzają się jako przekąska na wynos. Bogate w
wapń, żelazo, błonnik i potas dodają energii. Soki owocowe
również bywają wzbogacane wapniem, zwykle cytrusowe: pomarańcza,
grejpfrut. 
Tabela prezentuje produkty roślinne ich ilość i zawartość wapnia w miligramach:
| 
   Produkty | 
  
   ilość | 
  
   Wapń w mg | 
 
| 
    
Zielone warzywa 
 | 
 ||
| 
   Brokuły surowe | 
  
   2 szklanki | 
  
   84 | 
 
| 
   Brokuły gotowane | 
  
   1 szklanka | 
  
   70-94 | 
 
| 
   Jarmuż surowy | 
  
   2 szklanki | 
  
   181 | 
 
| 
   Jarmuż gotowany | 
  
   1 szklanka | 
  
   94-179 | 
 
| 
   Liście gorczycy | 
  
   1 szklanka | 
  
   128 | 
 
| 
   Okra | 
  
   1 szklanka | 
  
   101 | 
 
| 
   Sałata rzymska surowa | 
  
   2 szklanki | 
  
   40 | 
 
| 
   Algi (hijiki, wakame, arame) suszone | 
  
   1/2 szklanki | 
  
   100-140 | 
 
| 
   Liście rzepy | 
  
   2 szklanki | 
  
   209 | 
 
| 
    
Strączkowe 
 | 
 ||
| 
   Sojowe orzeszki | 
  
   56g | 
  
   113 | 
 
| 
   Tofu z solami wapnia | 
  
   100g | 
  
   204 | 
 
| 
   Fasola czarna gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   46-120 | 
 
| 
   Fasola borlotti gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   94 | 
 
| 
   Ciecierzyca gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   80 | 
 
| 
   Fasola czerwona, kidney gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   50 | 
 
| 
   Soczewica gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   38 | 
 
| 
   Fasola biała drobna gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   127 | 
 
| 
   Fasola pinto gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   82 | 
 
| 
   Fasola czerwona gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   81-85 | 
 
| 
   Fasola biała gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   226 | 
 
| 
   Soja zielona gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   185 | 
 
| 
   Soja gotowana | 
  
   1 szklanka | 
  
   175 | 
 
| 
    | 
  
    | 
  
    | 
 
| 
    
Mleko roślinne 
 | 
 ||
| 
   Mleko roślinne wzbogacane | 
  
   1/2 szklanki | 
  
   100-250 | 
 
| 
   Mleko roślinne 
    | 
  
   1 1/2 szklanki | 
  
   5.10.2012 | 
 
| 
    
Orzechy, nasiona i ich przetwory (masła) 
 | 
 ||
| 
   Migdały | 
  
   1/4 szklanki | 
  
   115 | 
 
| 
   Pasta z migdałów | 
  
   3 łyżki | 
  
   130 | 
 
| 
   Siemię lniane | 
  
   2 łyżki | 
  
   47 | 
 
| 
   Orzechy laskowe | 
  
   1/4 szklanki | 
  
   38 | 
 
| 
   Tahini (pasta z sezamu) | 
  
   3 łyżki | 
  
   50-63 | 
 
| 
    
Owoce i soki 
 | 
 ||
| 
   Figi | 
  
   5 sztuk | 
  
   137-197 | 
 
| 
   Pomarańcza | 
  
   1 średnia | 
  
   52 | 
 
| 
   Sok z pomarańczy z wapniem | 
  
   1/2 szklanki | 
  
   150-154 | 
 
Produkty roślinne z zawartością wapnia liczoną w miligramach i wchłanianie w procentach i miligramach:
| 
   Produkt | 
  
   Ilość | 
  
   Wapń w mg | 
  
   Procent wchłaniania | 
  
   Szacowana absorpcja wapnia w mg | 
 
| 
   Biała fasola gotowana | 
  
   1/2 szkl. | 
  
   113 | 
  
   22,00% | 
  
   25 | 
 
| 
   Brokuły gotowane | 
  
   1/2 szkl. | 
  
   35 | 
  
   61,00% | 
  
   21 | 
 
| 
   Jarmuż gotowany | 
  
   1/2 szkl. | 
  
   61 | 
  
   49,00% | 
  
   30 | 
 
| 
   Liście gorczycy got. | 
  
   1/2 szkl. | 
  
   64 | 
  
   58,00% | 
  
   37 | 
 
| 
   Liście rzepy gotowane | 
  
   1/2 szkl. | 
  
   99 | 
  
   52,00% | 
  
   51 | 
 
| 
   Szpinak gotowany | 
  
   1/2 szkl. | 
  
   115 | 
  
   5,00% | 
  
   6 | 
 
| 
   Rabarbar gotowany | 
  
   1/2 szkl. | 
  
   174 | 
  
   5,00% | 
  
   15 | 
 
| 
   Migdały prażone | 
  
   28g | 
  
   80 | 
  
   21,00% | 
  
   18 | 
 
| 
   Sezam bez łusek | 
  
   28g | 
  
   37 | 
  
   21,00% | 
  
   8 | 
 
Źródło: książka – The ultimate
uncheese cookbook: delicious dairy-free cheeses and classic "Uncheese" dishes, Joanne Stepaniak, 2003.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz