czwartek, 20 września 2012

Ciasto marchewkowe na surowo

   W poszukiwaniu przepisu na ciasto warzywne niespodziewanie odkryłam tenże przepis na surowe ciasto z marchewką, daktylami i orzechami.

Ciasto:
2 szklanki mąki ze zmielonych płatków owsianych
2 szklanki pulpy z marchewek (6-8)
1/4 łyżeczki soli (szczypta)
2 szklanki daktyli suszonych, posiekać
1 szklanka orzechów, posiekać
3 łyżki melasy /syropu słodowego (np. z agawy, klonu)

Nadzienie:

2 szklanki orzechów nerkowców, namoczonych wcześniej (surowych)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki suszonych daktyli, namoczonych
1 łyżka masła kokosowego
1/4 łyżeczki soli

Składniki nadzienia umieścić w blenderze.
Miksować do uzyskania kremowej konsystencji.
Odstawić.


Wymieszać składniki ciasta.
Zagnieść i uformować z niego dwie warstwy.
Jedną z nich umieścić w tortownicy.
Nałożyć nadzienie i przykryć kolejnym spodem z ciasta.
Włożyć do lodówki, aby się schłodziło.
Można ozdobić wierzch startą marchewką lub paseczkami warzyw wykrojonymi w kształcie karotek.

źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz