wtorek, 25 września 2012

Co z wapniem w witarianizmie?



Szpinak


    Wapń jest minerałem zasadotwórczym, budującym kościec i uzębienie.
Okazuje się, że popularna trawa jest pożądanym źródłem tego pierwiastka, ponieważ niezwykle dobrze przyswajalnym.
- krowie mleko jest płynem produkowanym przez krowy dla cieląt i dostosowane dla bydlęcych osesków pod względem potrzebnych składników odżywczych. Ludzki organizm nie jest przystosowany do jego trawienia z powodu braku odpowiednich enzymów w naszym organizmie,
- wielu ludzi nie toleruje laktozy, choć nie wiedzą z jakiego powodu tak się dzieje. Wiąże się to właśnie z niestrawnością krowiego mleka i absorpcją wapnia z nabiału,
- nabiał należy do produktów kwasotwórczych. Jeśli organizm jest zakwaszony, wapń jest uwalniany z kości i zębów, aby ustabilizować poziom zasada-kwas,
- warto zwrócić szczególną uwagę na równowagę pH, bo samo dostarczanie nabiału i nadmiar stresu nie zapobiegną uwalnianiu wapnia.

  • dobrym witariańskim źródłem wapnia jest po prostu zielenina! *
  • ziarno sezamu i pasta z niego zwana tahini,
  • migdały,
  • orzechy laskowe,
  • orzechy brazylijskie,
  • suszone figi,
  • marchewka,
  • okra,
  • mąka z karobu,
  • skiełkowane warzywa strączkowe, np. soczewica, fasola czarne oczko,
  • brukiew,
  • seler korzeniowy,
  • mnóstwo owoców.



źródło: http://www.rawfoodia.com/raw-food-deficiency.html

* jarmuż, brokuły, kapusta, koperek, endywia, natka, liście gorczycy, liście mniszka lekarskiego, botwina, algi morskie (arame, dulse, hijiki, kelp, wakame),

 
Pamiętać o kąpielach słonecznych ze względu na wit. D3 przez 10-15 minut każdego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz