Wapń jest minerałem zasadotwórczym, budującym kościec i uzębienie.
Okazuje się, że popularna trawa jest pożądanym źródłem tego pierwiastka, ponieważ niezwykle dobrze przyswajalnym.
- krowie mleko jest płynem produkowanym przez krowy dla cieląt i dostosowane dla bydlęcych osesków pod względem potrzebnych składników odżywczych. Ludzki organizm nie jest przystosowany do jego trawienia z powodu braku odpowiednich enzymów w naszym organizmie,
- wielu ludzi nie toleruje laktozy, choć nie wiedzą z jakiego powodu tak się dzieje. Wiąże się to właśnie z niestrawnością krowiego mleka i absorpcją wapnia z nabiału,
- nabiał należy do produktów kwasotwórczych. Jeśli organizm jest zakwaszony, wapń jest uwalniany z kości i zębów, aby ustabilizować poziom zasada-kwas,
- warto zwrócić szczególną uwagę na równowagę pH, bo samo dostarczanie nabiału i nadmiar stresu nie zapobiegną uwalnianiu wapnia.
- dobrym witariańskim źródłem wapnia jest po prostu zielenina! *
- ziarno sezamu i pasta z niego zwana tahini,
- migdały,
- orzechy laskowe,
- orzechy brazylijskie,
- suszone figi,
- marchewka,
- okra,
- mąka z karobu,
- skiełkowane warzywa strączkowe, np. soczewica, fasola czarne oczko,
- brukiew,
- seler korzeniowy,
- mnóstwo owoców.
źródło: http://www.rawfoodia.com/raw-food-deficiency.html
* jarmuż, brokuły, kapusta, koperek, endywia, natka, liście gorczycy, liście mniszka lekarskiego, botwina, algi morskie (arame, dulse, hijiki, kelp, wakame),
Pamiętać o
kąpielach słonecznych ze względu na wit. D3 przez 10-15 minut
każdego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz