To święto żydowskie o charakterze pokutnym jest jednym z najważniejszych w tej religii. Przypada dziesiątego dnia miesiąca tiszri (przypadający na wrzesień-październik w kalendarzu gregoriańskim, a będący siódmym w kalendarzu religijnym i liczy sobie 30 dni). Okres od Rosz ha-Szana (Nowy Rok, Święto Trąbek, 1-2 tiszri) do Dnia Pojednania (10 tiszri) nazywa się Jamim Noraim, czyli Dni Straszne. Tradycyjne życzenia noworoczne: "Obyś został zapisany na dobry rok" mają ścisły związek z faktem, że Rosz ha-Szana jest uważany za Dzień Sądu, a od osądu Boga, który zostaje zapisany w Jego Księdze pamięci zależy pomyślność i błogosławieństwo w przyszłym roku.
W Torze jest napisane:
„Oto dla was ustawa wieczysta: Dziesiątego dnia siódmego miesiąca będziecie pościć. Nie będziecie wykonywać żadnej pracy, ani tubylec, ani przybysz, który osiedlił się wśród was.Tego dnia bowiem będzie dokonane przebłaganie [hebr.: jekaper] za was, aby was oczyścić i żebyście byli czyści, wy wszyscy, od waszych grzechów przed Panem.” (Kapł 16:29, 30)
Przepisy dotyczące obrzędów i przykazania na Jom Kippur zostały zapisane w Biblii, a należy do nich zakaz jedzenia i picia, mycia się, noszenia skórzanego obuwia, namaszczanie ciała i stosunki małżeńskie, jedynie dzieci, kobiety ciężarne i chorzy są wyłączeni z obowiązku. Jom Kippur jest jedynym dniem świątecznym, w którym się pości. Obrzęd wypełnia pięć modlitw. W wigilię święta wieczorem czyni się pierwsze wyznanie grzechów, właściwego dnia - dziesięciokrotnie spowiada się Bogu.
Jom Kippur wplata się w ideę wegetariańską, więcej.
Menu w wigilię Jom Kippur:
Marchewkowo-ziemniaczana kremowa zupa
3-4 marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 szklanki wody
1 łyżeczka curry
2 łyżki koperku
sól
Pod koniec gotowania zmiksować zupę i przyprawić
Bliny z nadzieniem ze szpinaku
3/4 szkl. mleka
roślinnego
1/4 szkl. wody
1 szkl. mąki gryczanej
olej do smażenia,
sól
Zmieszać
dokładnie składniki i odstawić.
Nadzienie:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
280g mrożonego
szpinaku
sól
Przesmażyć
cebulę, dodać czosnek, następnie szpinak. Gotować chwilę i
przyprawić. Farsz odstawić do ostygnięcia.
Bliny smażyć
na patelni teflonowej. Nalewać ciasto chochelką, aby było cienkie.
Smażyć z obu stron. Zawijać już na talerzu z nadzieniem (dowolnie
zawinąć: w rulonik, na ćwiartkę, na krokieta, w kopertę).
Dziki
ryż z pieczarkami
autor:
Emily Cayer
1
mała cebula, posiekać
1
średnia marchewka, plastry
1
łodyga selera, pokroić
225g
pieczarek, plastry
1
1/2 szkl. dzikiego ryżu
2
1/2 szkl. bulionu warzywnego
sól
Smażyć
cebulę, seler, marchewkę, aż cebula będzie przeźroczysta.
Dodać
pieczarki i smażyć, aż cebula zrumieni się.
Wrzucić
ryż i zalać bulionem.
Zredukować
ogień i zakryć garnek.
Gotować
jeszcze 30-40 minut, aż ryż zaabsorbuje płyn i stanie się miękki.
Doprawić
solą.
Winogrona
Zapiekanka makaronowa na słodko
2 łyżki mielonego siemienia
4 łyżki zimnej wody
1/4
szklanki rodzynków)
1 jabłko, starte
110g makaronu wstążek (spaghetti, ugotować "al dente")
szczypta cynamonu
Składniki wymieszać i zapiekać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku w 180°C do zrumienienia.
Jajecznica z
tofu koperkowa
170g tofu
1 łyżka kurkumy
1 łyżka koperku
sól, olej
1 cebula
1 średnia cukinia
1 kabaczek żółty
1 żółta papryka
1 zielona papryka
Rozkruszyć tofu z
przyprawami.
Warzywa posiekać
i wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Dodać tofu.
Sałatka owocowa
gruszkiśliwki
jabłka
banany
winogrona
Koktajl
jagodowo-brzoskwiniowy
1 szkl. kawałków
brzoskwiń / nektarynek
1 szkl. kawałków
truskawek
1 szkl. jagód,
borówek lub aronii
3 szkl. soku z
jabłek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz