środa, 26 września 2012

Święto Jom Kippur - Dzień Pojednania




   To święto żydowskie o charakterze pokutnym jest jednym z najważniejszych w tej religii. Przypada dziesiątego dnia miesiąca tiszri (przypadający na wrzesień-październik w kalendarzu gregoriańskim, a będący siódmym w kalendarzu religijnym i liczy sobie 30 dni). Okres od Rosz ha-Szana (Nowy Rok, Święto Trąbek, 1-2 tiszri) do Dnia Pojednania (10 tiszri) nazywa się Jamim Noraim, czyli Dni Straszne. Tradycyjne życzenia noworoczne: "Obyś został zapisany na dobry rok" mają ścisły związek z faktem, że Rosz ha-Szana jest uważany za Dzień Sądu, a od osądu Boga, który zostaje zapisany w Jego Księdze pamięci zależy pomyślność i błogosławieństwo w przyszłym roku. 
   W Torze jest napisane:
   Oto dla was ustawa wieczysta: Dziesiątego dnia siódmego miesiąca będziecie pościć. Nie będziecie wykonywać żadnej pracy, ani tubylec, ani przybysz, który osiedlił się wśród was.Tego dnia bowiem będzie dokonane przebłaganie [hebr.: jekaper] za was, aby was oczyścić i żebyście byli czyści, wy wszyscy, od waszych grzechów przed Panem.” (Kapł 16:29, 30)
   Przepisy dotyczące obrzędów i przykazania na Jom Kippur zostały zapisane w Biblii, a należy do nich zakaz jedzenia i picia, mycia się, noszenia skórzanego obuwia, namaszczanie ciała i stosunki małżeńskie, jedynie dzieci, kobiety ciężarne i chorzy są wyłączeni z obowiązku. Jom Kippur jest jedynym dniem świątecznym, w którym się pości. Obrzęd wypełnia pięć modlitw. W wigilię święta wieczorem czyni się pierwsze wyznanie grzechów, właściwego dnia - dziesięciokrotnie spowiada się Bogu.


Jom Kippur wplata się w ideę wegetariańską, więcej.

   
 Menu w wigilię Jom Kippur:


Marchewkowo-ziemniaczana kremowa zupa
3-4 marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 szklanki wody
1 łyżeczka curry
2 łyżki koperku
sól

Pod koniec gotowania zmiksować zupę i przyprawić

Bliny z nadzieniem ze szpinaku
3/4 szkl. mleka roślinnego
1/4 szkl. wody
1 szkl. mąki gryczanej
olej do smażenia, sól

Zmieszać dokładnie składniki i odstawić.

Nadzienie:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
280g mrożonego szpinaku
sól

Przesmażyć cebulę, dodać czosnek, następnie szpinak. Gotować chwilę i przyprawić. Farsz odstawić do ostygnięcia.

Bliny smażyć na patelni teflonowej. Nalewać ciasto chochelką, aby było cienkie. Smażyć z obu stron. Zawijać już na talerzu z nadzieniem (dowolnie zawinąć: w rulonik, na ćwiartkę, na krokieta, w kopertę).

Dziki ryż z pieczarkami

autor: Emily Cayer

1 mała cebula, posiekać
1 średnia marchewka, plastry
1 łodyga selera, pokroić
225g pieczarek, plastry
1 1/2 szkl. dzikiego ryżu
2 1/2 szkl. bulionu warzywnego
sól

Smażyć cebulę, seler, marchewkę, aż cebula będzie przeźroczysta.
Dodać pieczarki i smażyć, aż cebula zrumieni się.
Wrzucić ryż i zalać bulionem.
Zredukować ogień i zakryć garnek.
Gotować jeszcze 30-40 minut, aż ryż zaabsorbuje płyn i stanie się miękki.
Doprawić solą.

Winogrona
 
   Menu po poście Jom Kippur:


Zapiekanka makaronowa na słodko

2 łyżki mielonego siemienia 
4 łyżki zimnej wody 
1/4 szklanki rodzynków)
1 jabłko, starte
110g makaronu wstążek (spaghetti, ugotować "al dente")
szczypta cynamonu
 
Składniki wymieszać i zapiekać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku w 180°C do zrumienienia. 

Jajecznica z tofu koperkowa
170g tofu
1 łyżka kurkumy
1 łyżka koperku
sól, olej
1 cebula
1 średnia cukinia
1 kabaczek żółty
1 żółta papryka
1 zielona papryka

Rozkruszyć tofu z przyprawami.
Warzywa posiekać i wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Dodać tofu. 

Sałatka owocowa
gruszki
śliwki
jabłka
banany
winogrona

Koktajl jagodowo-brzoskwiniowy
1 szkl. kawałków brzoskwiń / nektarynek
1 szkl. kawałków truskawek
1 szkl. jagód, borówek lub aronii
3 szkl. soku z jabłek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz