Suszenie
Suszenie żywności jest jedną z najstarszych form przedłużania jej trwałości. Obecnie mamy do dyspozycji dehydratory, które usprawniają ten proces w każdej szerokości geograficznej i przy każdej pogodzie. Suszenie powoduje redukcję wody z produktów, która może stać się wspaniałym przyczynkiem do rozwoju bakterii, wirusów i grzybów. Traci się w ten sposób dużą ilość witaminy A i C. Zazwyczaj proces suszenia zajmuje 6-16 godzin dla jarzyn i 12-48 godzin dla owoców, bo zawierają więcej płynu.Metody suszenia
- Suszenie na słońcu To trudniejsza forma suszenia, bo uzależniona od nasłonecznienia, które powinno trwać od trzech do czterech dni,
- Suszenie w piekarniku Wiele osób stosuje metodę piekarnikową, choć nie jest efektywna, a suszone produkty znacznie tracą na smaku, zapachu i wartościach odżywczych. Należy suszyć poniżej 90°C. Co więcej, należy dehydrować przy uchylonych drzwiczkach piekarnika oraz cyrkulacją powietrza,
- Elektryczny dehydrator To najlepsza z metod. Elektryczny dehydrator jest energooszczędny i można regulować jego temperaturą (niestety na razie tylko w kilku egzemplarzach jest termostat) na niskich "rejestrach", aby nie utracić cennych składników.
Tabela suszenia owoców
Jabłka | Umyć. Obrać, jeśli chcesz. Wydrylować gniazda nasienne. Pokroić na plastry, półplastry lub kawałki. | 6-24 godzin | Twarde, nie wilgotne |
---|---|---|---|
Morele | Umyć. Nie obierać. Przepołowić i wydrylować. Odwrócić skórką do wewnątrz lub pokroić na plastry. | 24-36 godzin | Twarde i mięsiste |
Banany | Obrać. Pokroić na plastry. | 6-10 godzin | Twarde i nieco lepkie |
Winogrona | Umyć. Przepołowić. Usunąć nasiona. Położyć skórką do góry. Jasne odmiany szybciej się suszą niż różowe czy ciemne. | 12-24 godzin | Rodzynki |
Brzoskwinie | Umyć. Obrać, jeśli chcesz. Przepołowić. Wydrylować. Pokroić na plastry. | 6-15 godzin | Twarde, nieco lepkie wewnątrz |
Gruszki | Umyć. Obrać, jeśli chcesz. Wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić podobnie jak jabłka. | 6-10 godzin | Twarde |
Śliwki | Umyć. Nie obierać. Przepołowić i usunąć pestki. Położyć skórką do góry lub pokroić na paseczki. | 6-10 godzin | Twarde i mięsiste |
Truskawki | Umyć. Przepołowić. Umieścić skórką do góry. | 6-12 godzin | Bardzo twarde i kruche. |
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz