niedziela, 9 września 2012

Dehydracja - suszenie


Suszenie

    Suszenie żywności jest jedną z najstarszych form przedłużania jej trwałości. Obecnie mamy do dyspozycji dehydratory, które usprawniają ten proces w każdej szerokości geograficznej i przy każdej pogodzie.   Suszenie powoduje redukcję wody z produktów, która może stać się wspaniałym przyczynkiem do rozwoju bakterii, wirusów i grzybów. Traci się w ten sposób dużą ilość witaminy A i C. Zazwyczaj proces suszenia zajmuje 6-16 godzin dla jarzyn i 12-48 godzin dla owoców, bo zawierają więcej płynu.

Metody suszenia

  • Suszenie na słońcu To trudniejsza forma suszenia, bo uzależniona od nasłonecznienia, które powinno trwać od trzech do czterech dni,
  • Suszenie w piekarniku Wiele osób stosuje metodę piekarnikową, choć nie jest efektywna, a suszone produkty znacznie tracą na smaku, zapachu i wartościach odżywczych. Należy suszyć poniżej 90°C. Co więcej, należy dehydrować przy uchylonych drzwiczkach piekarnika oraz cyrkulacją powietrza,
  • Elektryczny dehydrator To najlepsza z metod. Elektryczny dehydrator jest energooszczędny i można regulować jego temperaturą (niestety na razie tylko w kilku egzemplarzach jest termostat)  na niskich "rejestrach", aby nie utracić cennych składników. 

 Tabela suszenia owoców

JabłkaUmyć. Obrać, jeśli chcesz. Wydrylować gniazda nasienne. Pokroić na plastry, półplastry lub kawałki. 6-24 godzin Twarde, nie wilgotne
MoreleUmyć. Nie obierać. Przepołowić i wydrylować. Odwrócić skórką do wewnątrz lub pokroić na plastry. 24-36 godzinTwarde i mięsiste
BananyObrać. Pokroić na plastry. 6-10 godzinTwarde i nieco lepkie
WinogronaUmyć. Przepołowić. Usunąć nasiona. Położyć skórką do góry. Jasne odmiany szybciej się suszą niż różowe czy ciemne. 12-24 godzinRodzynki
BrzoskwinieUmyć. Obrać, jeśli chcesz. Przepołowić. Wydrylować. Pokroić na plastry. 6-15 godzinTwarde, nieco lepkie wewnątrz
GruszkiUmyć. Obrać, jeśli chcesz. Wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić podobnie jak jabłka. 6-10 godzinTwarde
ŚliwkiUmyć. Nie obierać. Przepołowić i usunąć pestki. Położyć skórką do góry lub pokroić na paseczki. 6-10 godzinTwarde i mięsiste
TruskawkiUmyć. Przepołowić. Umieścić skórką do góry. 6-12 godzinBardzo twarde i kruche.

 źródło


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz