niedziela, 9 września 2012

Suszenie warzyw, owoców i pestek

jabłka

     Zaczynam testować nabytą niedawno suszarkę do roślin spożywczych. Moje skromne początki zaczynają się warzywnie-owocowo. Postanowiłam na pierwszy "ogień" silnika dehydratora rzucić buraka, jabłko i dynię. Potem suszyłam już na słońcu pestki z melona honeydew, czyli żółtego. Promienie wysuszyły je na pieprz, zaplątane w gazę zawiązaną na gumki recepturki na pudelkach.
      Ale wrócę do suszarki spożywczej. Najpierw wypróbowałam temperaturę 30°C, ale bardzo powoli trwało suszenie i dopiero przesunięcie pokrętła na 40°C dało rezultaty, bo sama zdecydowanie odczułam ciepły powiew. Przy okazji zleciało się mnóstwo muszek owocówek, ale któż by się nie skusił, gdy w pomieszczeniu pachnie jabłuszkami. Dzisiaj egzamin moreli (18-24 godzin).

Suszone jabłka, dynia, buraki, morele


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz