środa, 26 września 2012

Ocet jabłkowy - przepis


Przepis I
skórki z kilku jabłek
1 łyżka cukru
1 szklanka wody

Obrać jabłka ze skóry i wrzucić do słoja.
Zalać wodą zmieszaną z cukrem w proporcji, jak podano powyżej z wodą.
Słój przykryć gazą i postawić w pokojowej temperaturze.  
Po dwóch tygodniach powstały ocet zlać do butelki.

źródło i zastosowania domowego octu jabłkowego

Przepis II
Skórki oraz ogryzki z minimum 1 kg jabłek

Skórki i ogryzki włożyć do słoika.
Zalać przegotowaną, ciepłą wodą, osłodzoną cukrem.
Nakryć gazą i odstawić na 3 tygodnie w miejsce o temperaturze pokojowej.
Przecedzić powstały płyn przez gazę.
Ocet jabłkowy przechowywać w lodówce.

źródło 


    Mój przepis jest bardzo podobny do powyższych. Wykorzystałam skórki i ogryzki z jabłek i gruszek. Umieściłam je w butelce i zalałam szklanką wody z łyżką cukru. Otwór nakryłam gazą i zabezpieczyłam gumką recepturką. Po nocy płyn stał się mętny, a po dwóch tygodniach nabrał octowego zapachu i smaku. Wtedy przelałam płyn odcedzony z resztek owoców do czystej butelki i tak mi się spodobało, że postanowiłam kontynuować produkcję. Do resztek z pierwszego eksperymentu dodałam nowe i dolałam wody z cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz