Koktajl |
Zalety blendera:
- błonnik w koktajlach, zwłaszcza tych z zielonych warzyw, ma działanie oczyszczające jelita,
- koktajle są bogatsze od soków i zarazem bardziej pożywne,
- cukier jest wolniej przyswajalny ze względu na błonnik. Koktajle zawierają całe owoce sok wraz z miąższem,
- przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy wrzucić dowolne warzywo lub owoc i nie trzeba płacić kroci za podobny napój w hipermarketach czy barach,
- blendery łatwo się czyści. Wystarczy opłukać, lekko przetrzeć gąbką i osuszyć na suszarce do naczyń,
- koktajle są doskonałe w smaku dla wybrednych dzieci, które lubują się w słodkościach. Wykonane na bazie owoców z dodatkiem warzyw uzupełniają płyny w organizmie i niezbędne witaminy i minerały łatwo przyswajalne. Koktajle są przy tym zdrowe, naturalne i wykonane ze składników, których jakość możemy samodzielnie określić,
- w blenderze można przygotowywać zupy, sosy, dressingi do sałatek i dipy w wersji witariańskiej. Oczywiście można zawartość poddać obróbce cieplnej,
- do koktajli z powodzeniem można dodać zioła, przyprawy, sproszkowane warzywa z dehydratora (np. algi, pomidory),
- blender ma trudności z obróbką twardych składników, jak: warzywa korzeniowe, orzechy.
Zalety sokowirówki:
- świeżo wyciskane soki są najgęstsze i wszelkie dobrodziejstwa z jarzyn i owoców łatwo się przyswajają. Są dobrym sposobem na oczyszczanie organizmu i dostarczenie sobie niezbędnych składników odżywczych,
- sok oczyszcza, wypłukuje i leczy ze szkodliwych związków przemiany materii. Zalegając powodują dolegliwości i choroby. Najlepiej pościć przy pomocy soków ze świeżo wyciśniętych owoców i jarzyn,
- sok warzywny jest najbardziej pożądany w diecie, choć można go wzbogacać w owoce, by dostarczyć sobie witamin i osłodzić napój (wyjątek stanowią korzeniowe typu marchewka czy burak),
- soki dają szybki przypływ energii,
- czyszczenie sokowirówki sprawia większy kłopot, niż mycie blendera. Należy oczyścić dokładnie urządzenie z resztek pożywienia, które zostało przetarte,
- soki, poprzez oddzielenie błonnika, nie sycą tak bardzo jak koktajle. Nie zastąpią posiłku.
- soki należy popijać wysoko zasadową wodą i pić łyczkami,
- sokowirówka wspaniale radzi sobie z każdym owocem i jarzyną. Przetrze miękkie, a także twardsze warzywa (korzeniowe, liście).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz