Spotkałam się z wieloma datami obchodów święta tego wyjątkowego warzywa, więc przypnę się do daty, którą przyjęli Amerykanie. Popularne, co jednak wiemy o ziemniakach? Znakomite pieczone w piekarniku lub nad ogniskiem, gotowane na parze lub tradycyjnie w płynie, smażone, choć rzadko doceniane i wyjątkowo źle traktowani są ich producenci*. Z drugiej strony dla konsumentów jest to świetna informacja. Co więcej samodzielnie można się podjąć uprawy, bo jest nieskomplikowana. Ziemniaki nie potrzebują nawozów, chemicznych dodatków, aby kwitnąć. Dobrze się również przechowują.
O ziemniaku słów kilka i krótki opis najbardziej znanej bulwy w Polsce.
Największy okaz na świecie ważył ponad osiem kilogramów! Za ten wyczyn został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa.
Tak czy inaczej, dzisiaj placki ziemniaczane z selerem i cebulą.
*O tym, dlaczego ziemniaki są tak tanie, szerzej w artykule.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz