Koktaj ze szpinakiem |
Witamina B12 jest bardzo ważna dla osób stosujących wszelkie rodzaje diet. Co może powodować jej niedobór?
1. Brak witaminy w diecie.
Podstawowa struktura witaminy B12 jest syntetyzowana przez bakterie. Ludzie łykający witaminy, głównie z żywności zwierzęcej, przyswajają te bakterie. Mięso i ryby są najlepszą formą przyswajania witaminy B12. Chociaż jaja i żywność na bazie roślin może zawierać witaminę B12, te produkty nie są uważane za wiarygodne źródło.
2. Brak absorpcji.
Zjadacze mięsa nie mogą być faktycznie przekonani, że witamina B12 wchłania się właściwie, dlatego zaleca się uzupełnianie jej. Niestety, czasami nawet suplementacja nie pomaga.
Objawy niedoboru witaminy B12 może nastręczać problemy zdrowotne i być nierozpoznana przez długi czas. Niedobór ten można łatwo skorygować, jeśli zostanie wcześnie wykryty, jednak może to spowodować trwałe uszkodzenie, jeśli będzie leczona zbyt późno.
źródło
Tworzona przez
bakterie w układzie pokarmowym i kobalcie z gleby. W wyniku zmniejszenia
urodzajnych gleb, zwierzęta i ludzie muszą czerpać witaminę B12 z
suplementów.
Za niski poziom
tej witaminy objawia się:
- zmęczeniem,
- utratą pamięci,
- anemią,
- depresją,
- nerwowością,
- kłopotami neurologicznymi.
Witamina B12 powinna być dostarczana w ilościach trzy mikrogramy z żywności fortyfikowanej lub dziesięć mikrogramów
pochodzących z suplementacji.
źródło: Going Raw. Everything Tou need to
start own raw food diet & lifestyle revolution at home, Judita
Wignall, 2011 - książka
Substancja ta jest produkowana przez mirkroorganizmy w naszym jelicie grubym. Jednak większość z nas ma niesprawny układ pokarmowy z powodu złych nawyków żywieniowych. Może się to przyczynić do trudności z przyswajanie tej witaminy. Dodatkowo wchłanianie utrudnia stres.
Objawy niedoboru witaminy B12 są trudne do stwierdzenia. Głównie są to brak energii, zmęczenie, kaszel, katar...
Jedynym wyjściem jest dążenie do uzdrowienia flory bakteryjnej w obrębie jelita grubego i spożywanie witaminy B12 na stałym poziomie.
Ludzie mówią: "Musisz jeść mięso i produkty zwierzęce, aby uzyskać witaminę B12". Właściwie to nie jest prawdą. Mięso nie zawiera witaminy B12, po prostu zawiera ono mikroorganizmy, które produkują tę ważną witaminę. Te mikroorganizmy można znaleźć na prawie wszystkich roślinach. Źródło to jest nawet lepsze, bo można spożywać go w sposób surowy i produkować więcej witaminy B12.
Tak więc pierwszym i najbardziej naturalnym sposobem na uzyskanie witaminy B12 są dzikie jadalne rośliny i zioła. Zielenina powinna stanowić podstawę diety. Można dodawać ją do soku czy koktajlu i wzbogacać o różne smakołyki.
Jeśli masz wątpliwości:
1. Sprawdź swój poziom we krwi, a po prostu wziąć uzupełnienie.
2. Łykaj wegańskie suplementy.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz