piątek, 12 października 2012

Kwasy omega-3





    Omega-3 jet wielonienasyconym kwasem tłuszczowym, który reguluje funkcje organizmu, między innymi ciśnienie krwi. Nasze ciała nie produkują go, zatem należy je dostarczać sobie z pożywienia.
    Wszystkie rośliny zawierają kwasy omega-3. W największym stopniu jednak zielone warzywa, jak: brukselka, jarmuż i szpinak.
   Podobnie jest z białkiem, jeśli zjada się wystarczającą ilość kilokalorii pochodzących z roślin, wówczas dostarcza się odpowiednie ilości omega-3. Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 będzie zbilansowany.

Przykładowe menu:
10 bananów
+ 10 jabłek
+ 2 ananasy
+ 2 główki sałaty
= 3000 kcal, 2,2 gramów kwasów omega-3 i 2,3 gramów omega-6.

   Niewątpliwie nasi przodkowie spożywali orzechy i pozostałe nasiona. Jednak wszystkie nasiona posiadają powłokę ochronną. Niektóre są tak twarde, że dają sobie radę z nią tylko gryzonie, na przykład wiewiórki.
Orzechy i nasiona są bardzo bogate w składniki odżywcze, ale pod warunkiem, że spożywa się je w surowej postaci. Obróbka cieplna tłuszczów i białek ma działanie chorobotwórcze, a nawet rakotwórcze. Jednak większość ludzi obecnie tak naprawdę nigdy nie skosztowała surowych orzechów i nasion. Te dostępne zawierają dużo wody i dlatego mają miękki miąższ (migdały przypominają konsystencją jabłko, macadamia - pastę orzechową). Suszy się je w piecach w "niskiej" temperaturze (prawdopodobnie 70°C), często przez kilka dni, aby zapobiec pleśni, a tym samym przedłużyć okres przydatności do spożycia.Taki produkt jest trudno strawny. Doskonałym źródłem omega-3 jest surowa wersja siemienia lnianego i orzechów włoskich.
   Istnieją także tłuszcze roślinne, jak: awokado, miąższ kokosa, durian, aki (ackee), owoce drzewa chlebowego i zielone oliwki - w dojrzałej postaci tłuszcze zawarte w nich są dobrze przyswajane.

źródło: http://www.rawfoodia.com/raw-food-deficiency.html
źródło: http://fruktoed.livejournal.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz