poniedziałek, 22 października 2012

Super żywność




   Spożywanie produktów o dużej zawartości składników odżywczych pozwala zmaksymalizować ich wchłanianie bez potrzeby suplementacji. Powszechnie wiadomo, że świeże warzywa liściaste to numer jeden na liście spożywczej. Na drugim miejscu postawiono bardziej tradycyjne jarzyny liściaste, np. kapustę, szpinak, itp.   Można korzystać z szerokiej gamy wysuszonej i sproszkowanej alternatywy dla pożywienia świeżego, która również zawiera bardzo wiele składników odżywczych i mikroelementów. Jednak "żywe" produkty są najlepsze. 

Oto lista wybranych popularnych produktów spożywczych
# 1:

Brukiew - zawiera błonnik i witaminę C, jest też dobrym źródłem witaminy A i potasu. Przynosi ulgę przy zaparciach i bólach menstrualnych. Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę typu II oraz zawalu serca. Chroni i naprawia łańcuchy DNA. Wzmaga produkcję mleka, odporność, trawienie, a także obniża poziom niepożądanego cholesterolu. 

Imbir - wskazany dla osób cierpiących z powodu kamieni żółciowych, ponieważ wzmaga produkcję żółci. Imbir może również zmniejszyć ból artretyczny. Rozrzedza krew i obniża poziom cholesterolu, dlatego może go używać w leczeniu chorób serca. Stwierdzono skuteczność imbiru w leczeniu porannych nudności, spowodowanych ciążą, chorobą morską i chemioterapią. 


Granat - owoce zawierają polifenole, garbniki i antocyjany, które są źródłem korzystnych antyoksydantów. Sok z granatu zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy - niż większość innych soków, czerwone wino i herbata. Wstępne dane sugerują, że picie zagęszczonego soku z granatów może zmniejszyć poziom cholesterolu. Stwierdzono ponadto, że picie szklanki soku z granatów dziennie przez rok zmniejsza ciśnienie krwi (zwłaszcza ciśnienie skurczowe) i zwalnia lipoproteiny o niskiej gęstości lub cholesterol LDL (zły cholesterol).


Algi - zielono-błękitne algi, jak:
   sinice planktonowe (AFA = Aphanizomenon flos-aquae), które zawierają 60% białka, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, PEA (u ludzi PEA jest produkowana w mózgu w czasie okresu dobrego nastroju, jak śmiech i szczęście. PEA z łatwością dostaje się do mózgu z krwią i podnosi poziom dopaminy oraz noradrenaliny. Te neuroprzekaźniki podtrzymują nasze dobre samopoczucie i zapobiegają depresji. PEA, endogennny neuroprzekaźnik, sprzyja uśmiechom i pobudza do działania, czym przeciwdziała wszelkim chorobom). Ułatwiają detoksykację organizmu, zwiększają koncentrację, stabilizują wahania nastroju, utrzymują równowagę cukru we krwi, zmniejszają zapotrzebowanie na insulinę oraz skutki uboczne chemioterapii;
    
Spirulina  także zawiera 60% białka, większość niezbędnych minerałów i witamin, zwłaszcza żelazo i witaminy z grupy B ze szczególnym uwzględnieniem B12, fitoskładniki, beta-karoten, chlorofil, kwasy tłuszczowe.

źródło 

Amarantus - bezglutenowa roślina wywodząca się z centrum Ameryki. Zboże to zawiera mnóstwo białka, kwas foliowy i witaminę B6. Redukuje cholesterol dzięki wysokiej zawartości błonnika. Jako jedyne zboże zawiera witaminę C.


Bataty - wysoka zawartość witaminy B6, C i D oraz potasu, żelaza, beta-karotenu czy magnezu. 
Magnez wspomaga arterie tętnicze, krew, kości, serce, mięśnie i system nerwowy. Pomaga zredukować możliwość zapadnięcia na choroby układu krwionośnego. β-Karoten jest niezbędny naszemu ciału. Zwalcza antyoksydanty, odpiera groźbę pojawienia się nowotworu i chroni przed starzeniem się. Badania wykonane w uniwersytecie Harvard przeprowadzone na 124 000 ludzi ujawniły, że zredukowały o 32% ryzyko raka płuc. Ta grupa miała regularnie spożywać produkty roślinne bogate w karotenoidy. Inne badanie przeprowadzone przez kobiecą fundację Women’s Healthy Eating and Living (WHEL) wykazało, że karotenoidy leczą raka piersi we wczesnym stadium. Ponadto karoten nadaje piękny odcień skórze.


Camu camu owoce = myrciaria dubia cenna ze względu na wysoką zawartość witaminy C.


Chia = szałwia hiszpańska - nasiona zawierają kwasy omega-3, białko 22%, są "potężnym" źródłem przeciwutleniaczy, które chronią delikatne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem.


Gorczycy listki - zielone liście roślin zawierają najwięcej składników, które doskonale wpływają na nasz organizm. Mnóstwo witamin i minerałów, wysoka zawartość błonnika, działanie obniżające zły cholesterol. Listki gorczycy są źródłem witaminy K, która pomaga systemowi trawiennemu, pobudza czynności myślowe w mózgu, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera. Oprócz tego działają dobrze na krew i siłę kości. 
Granat - guru zdrowia Dr. Mehmet Oz zachwala je za kwas elagowy i punicalagin, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają ubytkom kolagenu ze skóry. Granaty są źródłem składników fito odżywczych. Wysoka zawartość witaminy C i B5, obniżanie wysokiego poziomu LDL, czyli złego cholesterolu o 90%.


Jagody Acai mnóstwo przeciwutleniaczy i niezbędnych kwasów tłuszczowych.


Jagody Goji zawierają 18 rodzajów aminokwasów (sześć razy więcej niż pyłek pszczeli) i wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, jak: izoleucyna i tryptofan. W składzie posiada także 21 pierwiastków śladowych. Jagody te są najbogatszym źródłem karetoneidów, w tym beta-karotenu! Ma pięćset razy więcej witaminy C wagowo niż pomarańcze, co czyni je drugie po owocach camu camu najbogatszym źródłem witaminy C na ziemi. Poza tym zawierają witaminę B1, B2, B6, C i E. 13% białka, poza tym wapń, magnez.Zadziwiające w tych owocach jagodowych jest wysoki poziom antyoksydantów. Pozwalają one na efektywną walkę organizmu z infekcjami, chorobami i regeneruje uszkodzone błony komórkowe. Chińska wilcza jagoda jest bronią w zwalczaniu choroby Alzheimera. Więcej żelaza niż w soi i szpinaku, więcej witaminy C niż pomarańcze.
 
Kakao = ziarno kakaowca - o dużej zawartości antocyjanów magnezu i środków chemicznych, takich jak Anandamid, które sprzyjają relaksowi i snu.


Karob - zawiera 80% białka, witaminy A, B1, B2, B3 (wit. PP), D, minerały, jak: wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor.


Kiełki roślinne - w kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym poprawia się trawienie. Zwiększa się zawartość witamin. Wielkocząsteczkowe substancje zapasowe (białka, węglowodany i tłuszcze) skumulowane w nasionach są podczas procesu kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych. 
źródło 


Kiwi - kiwi odkryto w Chinach. Jeden duży owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Kiwi jest także dobrym źródłem potasu, witaminy A, E. Zawiera mnóstwo błonnika. Wysoka koncentracja składników odżywczych idzie w parze z niską kalorycznością. Podobnie jak zielone liście roślin jest dobrym źródłem antyoksydantu zwanego luteiną, która wpływa na dobre widzenie i serce. Dorosła osoba zjadająca dwa owoce dziennie przez miesiąc obniża wysoki poziom trójglicerydów.


Kurkuma - ta jaskrawa przyprawa używana masowo w kuchni indyjskiej zawiera cenny składnik zwany kurkuminą, który jest zarówno antybiotykiem, jak i przeciwdziała wszelkim zapaleniom w ciele. Zwalcza nowotwory i chorobę Alzheimera. Można ją stosować w daniach, ale także w napojach. Panie z Okinawy wsypują odrobinę proszku do herbaty (zapadają na chorobę pięciokrotnie rzadziej niż kobiety, które nie mają takiego zwyczaju). Najlepiej zaopatrzyć się w świeży produkt, najlepiej ze sklepu z żywnością organiczną. Wówczas będziemy mieli pewność, że kurkuma zawiera wszystkie niezbędne składniki.


Lucuma - wysoka zawartość betakarotenu, niacyny (witaminy B3) i żelaza.

 
Maca - reguluje poziom hormonów, działa na wzrost energii, zawiera 55 fitochemicznych składników, uzupełnia minerały, witaminy (także B12) i białko, zawiera wiele niezbędnych aminokwasów, szczególnie bogate w wapń i magnez.


Mangostan - zwany także: garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz; wewnątrz okrągłych, ciemnoczerwonych jagód znajduje się biały, kremowy miąższ zawierający witaminę A i C oraz zwalczające ogniska nowotworowe antyoksydanty. Skutecznie zapobiegają chorobom krążeniowym. To również naturalny antybiotyk. 


Mesquite - roślina strączkowa o dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu, żelaza i cynku, bogata również w aminokwasy, jak lizyna.

Pataty - zob. bataty


Quinoa - została odkryta w Andach 5 tysięcy lat temu przez Inków. Chociaż zalicza się do zbóż, to bliżej spokrewniony jest ze szpinakiem i burakami. Zaskakuje tym, że nie zawiera glutenu. Jest przy tym bogatym źródłem żelaza. To kompletne białko, czyli zawiera wszelkie potrzebne nam aminokwasy. Poza tym zawiera sporo wapnia, manganu, magnezu, miedzi i błonnik.

 Siemię lniane - zawiera potrzebne białko, cenne kwasy tłuszczowe, omega-3, omega-6, omega-9.



Szpinak - Dr Joel Fuhrman, autor książki "Eat to Live", jedna szklanka gotowanego szpinaku to 51% białka, w porównaniu z hamburgerem z king burger, który zawiera 21% tego minerału. 

źródła:
    Źródło1: http://veganera.com/AVeganHealthM12-02.htm
    źródło2: http://veganera.com/AVeganHealth.htm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz