poniedziałek, 1 października 2012

Witariański tort z dynią


Witariański tort z dynią

   Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu postanowiłam uczcić witariańskim tortem. To niezwykle szybki i mało skomplikowany przepis, zdrowy, odżywczy, a przy tym walory smakowe przerosły moje najśmielsze oczekiwania co do tego rodzaju deseru.

Na 1 porcję:

podstawa ciasta:
1/2 banana, zmiażdżony
15g mielonych migdałów

nadzienie:
121g dyni, starta

ornament:
1 średnia śliwka
1 listek mięty

Składniki na podstawę ciasta zmieszać widelcem na jednolitą masę i wyłożyć dno miseczki w taki sposób, żeby równomiernie pokryła naczynie aż po brzegi.
Odstawić na pół dnia pod przykryciem z gazy.
Wieczorem napełnić miseczkę masą ze startej dyni, aby widoczny były rant podstawy ciasta.
Nałożyć ósemki ze śliwki w rozetkę i przybrać listkiem mięty.
Nakryć gazą i odstawić na noc.
Rano ciasto będzie puszyste od enzymów i słodziutkie.
Kosztorys:
banan 1zł
migdały 0,60zł
dynia 0,40zł
śliwka 0,20zł
mięta 0,01zł
=
2,21zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz