![]() |
Witariański tort z dynią |
Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu postanowiłam uczcić witariańskim tortem. To niezwykle szybki i mało skomplikowany przepis, zdrowy, odżywczy, a przy tym walory smakowe przerosły moje najśmielsze oczekiwania co do tego rodzaju deseru.
Na 1 porcję:
1/2 banana, zmiażdżony
15g mielonych migdałów
nadzienie:
121g dyni, starta
ornament:
1 średnia śliwka
1 listek mięty
Składniki na podstawę ciasta zmieszać widelcem na jednolitą masę i wyłożyć dno miseczki w taki sposób, żeby równomiernie pokryła naczynie aż po brzegi.
Odstawić na pół dnia pod przykryciem z gazy.
Wieczorem napełnić miseczkę masą ze startej dyni, aby widoczny były rant podstawy ciasta.
Nałożyć ósemki ze śliwki w rozetkę i przybrać listkiem mięty.
Nakryć gazą i odstawić na noc.
Rano ciasto będzie puszyste od enzymów i słodziutkie.
Kosztorys:
banan 1zł
migdały 0,60zł
dynia 0,40zł
śliwka 0,20zł
mięta 0,01zł
=
2,21zł
banan 1zł
migdały 0,60zł
dynia 0,40zł
śliwka 0,20zł
mięta 0,01zł
=
2,21zł

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz