| Ciasto jabłkowo-dyniowe |
448g jabłek, zetrzeć na dużych okach
216g surowej dyni, drobno zetrzeć
51g dyni ozdobnej, zetrzeć na dużych okach
98g mąki pszennej zwykłej
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 1/2 łyżki siemienia zmielonego + 8 łyżek wody = zmieszać w misce i odstawić
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Do masy z siemienia dodać starte owoce, olej i wymieszać.
W osobnej misce zmieszać mąkę, sodę, sól i korzenie.
Sypkie składniki dodać do owoców i dobrze wymieszać, aż zacznie się sklejać.
Nastawić piekarnik na 180°C i piec przez 40-50 minut.
Ciasto będzie dość wilgotne i nie wyrośnie. Po ostygnięciu utworzy się masa podobna do gęstego budyniu. Bardzo smaczne ciasto owocowe.
Organizator: miszmasz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz