| Szarlotka sypana z dyni |
1 filiżanka (100g) mąki pszennej
1 filiżanka (100g) kaszy manny
4-5 łyżek (20g) zarodków pszennych
czubata łyżka (20g) płatków jęczmiennych
szczypta soli
1/4 filiżanki (30g) ksylitolu
1 łyżka oleju cytrusowego
420 g startej drobno surowej dyni (można też użyć musu z pieczonej)
cynamon
Suche składniki zmieszać i połowę wysypać do formy.
Użyłam niewielkiej formy do zapiekania.
Na to rozłożyć warstwę startej dyni i oprószyć cynamonem.
Rozsypać równomiernie drugą połowę sypkiej mieszanki.
Polać olejem.
Piec w 180°C przez około 40 minut.
Właściwie nie trzeba używać oleju. Spód szarlotki stał się po upieczeniu i ostudzeniu twardszy, wierzch natomiast kruchy i lekko ziarnisty. Ogólnie ciasto jest pyszne z wyraźnym akcentem dyni.
źródła: Zdrowe motywacje i Pinkcake
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz