wtorek, 6 listopada 2012

Szarlotka sypana z dyni


Szarlotka sypana z dyni
    W zamierzchłych czasach piekłam szarlotkę sypaną z prażonymi jabłkami, ale teraz nastała pora na nową wersję tego pysznego i ekspresowego ciasta.


1 filiżanka (100g) mąki pszennej
1 filiżanka (100g) kaszy manny
4-5 łyżek (20g) zarodków pszennych
czubata łyżka (20g) płatków jęczmiennych
szczypta soli
1/4 filiżanki (30g) ksylitolu
1 łyżka oleju cytrusowego
420 g startej drobno surowej dyni (można też użyć musu z pieczonej)
cynamon

Suche składniki zmieszać i połowę wysypać do formy.
Użyłam niewielkiej formy do zapiekania.
Na to rozłożyć warstwę startej dyni i oprószyć cynamonem.
Rozsypać równomiernie drugą połowę sypkiej mieszanki.
Polać olejem.
Piec w 180°C przez około 40 minut.

Właściwie nie trzeba używać oleju. Spód szarlotki stał się po upieczeniu i ostudzeniu twardszy, wierzch natomiast kruchy i lekko ziarnisty. Ogólnie ciasto jest pyszne z wyraźnym akcentem dyni.


źródła: Zdrowe motywacje i Pinkcake

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz