wtorek, 27 listopada 2012

Tofu z siarczanem wapnia




600g suchej soi
20g spożywczego bezwodnego siarczanu wapnia (gipsu), części mogą różnić się w zależności od
czystość siarczanu wapnia jaki się stosuje

1. Oczyścić soi i moczyć w wodzie przez 2700ml około 6 godzin w lecie, gdy temperatura w pomieszczeniu przekracza 26 ° C. lub około 12 godzin w zimie. Jeśli chcesz, aby skrócić czas, ciepła woda może być używana. Wypłukać namoczone nasiona soi i spuścić wodę.

2. Soi zmiksować namoczone w kilku porcjach 4200ml wody. (Rys. 2) (Uwaga:. Mleko sojowe wyrabia tofu powinna być grubsza niż do picia)


3. Odcedzić płyn z pulpy sojowej  

4.  Gotować mleko sojowe w garnku na średnim ogniu przez około 10 minut, aż zapach jest odczuwalny. Skręć małym ogniu i nadal gotować do wrzenia. (Rys. 5) Ponieważ mleko sojowe zawiera wysoki procent białka, musi być mieszana nieustannie od początku podczas gotowania. Zwróć uwagę na mieszać od dołu i wymieszać szybko, tak, że mleko sojowe nie spali. Kontrolowaniu ciepła jest bardzo ważnym krokiem w procesie gotowania mleka sojowego. Gdy grubość mleko sojowe jest prawidłowe, oraz
ciepło jest stosowane w odpowiednim czasie, mleko sojowe będzie mieć dobry zapach, nawet przed wrzeniem. Po gotowaniu na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu, a zapach stanie się silniejsza. Jeśli mleko sojowe jest dobrze ugotowane, tofu wykonane z zachowa zapach sojową.

5.  Niech gotowane mleko sojowe ostygnięcia do ok. 85 ° C

6. Rozpuścić siarczan w 250ml wody i dobrze wstrząsnąć.

7. Wlać mieszankę do mleka i zamieszać. Powinna nastąpić koagulacja, czyli skrzepy sera po jakiś 5 minutach.

8. Zebrać skrzep i odcisnąć.

9. Twardość zależy od ciężaru i siły ściśnięcia tofu.


źródło 

Tutaj przepis wegetarianki

O innych koagulantach do sporządzenia tofu 

Jak zrobić tofu z użyciem jednego z koagulantów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz