![]() |
Ciasto francuskie z pieguskiem |
Ciasto francuskie komercyjne lub własnoręcznie wykonane wspaniale nada się na świąteczne wypieki. Tym razem skusiłam się na pierożki z masą makową. Właściwie skorzystałam z moich poprzednich dokonań kulinarnych.
We Francji ciasto francuskie określa się mianem "pâte feuilletée", co znaczy "ciasto wykonane jak listki, listkowe". Składa się ono z na przemian ułożonych warstw tłuszczu i ciasta. Woda w cieście parując, powoduje rozdzielenie się warstw i uniesienie ich. Ze względu na pracochłonne wyrabianie jest rzadko przygotowywane przez kucharki.
We Francji ciasto francuskie określa się mianem "pâte feuilletée", co znaczy "ciasto wykonane jak listki, listkowe". Składa się ono z na przemian ułożonych warstw tłuszczu i ciasta. Woda w cieście parując, powoduje rozdzielenie się warstw i uniesienie ich. Ze względu na pracochłonne wyrabianie jest rzadko przygotowywane przez kucharki.
ciasto francuskie
Ciasto francuskie:
2 szklanki mąki pszennej (pełnoziarnista 1:1 zwykła)
230g margaryny roślinnej
1 łyżeczka soli
ewentualnie zimna woda
Umieścić schłodzoną margarynę wyjętą prosto z lodówki na desce do krojenia lub stolnicy.
Posypać 1/4 filiżanki zwykłej mąki i za pomocą wałka do ciasta lub czegoś ciężkiego, wałkować tłuszcz, aż spłaszczy się trochę, ale nadal będzie chłodny.
Rozwałkować krawędzie margaryny, aby utworzyły kwadrat.
Rozwałkować krawędzie margaryny, aby utworzyły kwadrat.
Umieścić w pojemniku i przechowywać w lodówce przez co najmniej 30 minut.
W tym czasie do miski wsypać 2 szklanki mąki, sól i tyle wody, aby zagnieść ciasto na gładką i elastyczną masę.
Pozostawić ciasto w spoczynku na kilka minut, a następnie rozwałkować na wystarczająco duży placek, w który będzie można zawinąć w nim kwadrat masła.
Najlepiej, żeby rogi masła opierały się o ściany ciasta.
W tym czasie do miski wsypać 2 szklanki mąki, sól i tyle wody, aby zagnieść ciasto na gładką i elastyczną masę.
Pozostawić ciasto w spoczynku na kilka minut, a następnie rozwałkować na wystarczająco duży placek, w który będzie można zawinąć w nim kwadrat masła.
Najlepiej, żeby rogi masła opierały się o ściany ciasta.
Wtedy zrobić paczuszkę i owinąć rogami ciasta tłuszcz.
Kiedy ciasto dobrze zamknęło kawałek margaryny, można rozwałkować ciasto na prostokąt na szerokość 7 cm i długość 10 cm.
Zmrożona margaryna będzie opierać się wałkowi, ale nie trzeba się zniechęcać.
Teraz unieść krawędzie prostokąta wzdłuż dłuższego boku i złożyć na siebie, dzięki czemu ma trzy warstwy. Umieścić arkusz z ciasta francuskiego w lodówce i odstawić na co najmniej 15 minut.
Teraz unieść krawędzie prostokąta wzdłuż dłuższego boku i złożyć na siebie, dzięki czemu ma trzy warstwy. Umieścić arkusz z ciasta francuskiego w lodówce i odstawić na co najmniej 15 minut.
Następnie wyjąć i ponownie rozwałkować.
Czynność powtórzyć kilka razy (trzy-cztery warstwy).
Potem wstawić ciasto do lodówki.
Potem wstawić ciasto do lodówki.
Podzielić na dwie części.
Zamrozić połowę i korzystać z drugiej.
Z ciasta wycinać szklanką okręgi i nadziewać masą makową.
Zlepić brzegi i kłaść na blaszkę.
Piec do zrumienienia i rozwarstwienia ciasta.
źródło domowego wykonania ciasta francuskiego

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz