czwartek, 6 grudnia 2012

Ciasto francuskie z pieguskiem

Ciasto francuskie z pieguskiem

   Ciasto francuskie komercyjne lub własnoręcznie wykonane wspaniale nada się na świąteczne wypieki. Tym razem skusiłam się na pierożki z masą makową. Właściwie skorzystałam z moich poprzednich dokonań kulinarnych.
   We Francji ciasto francuskie określa się mianem "pâte feuilletée", co znaczy "ciasto wykonane jak listki, listkowe". Składa się ono z na przemian ułożonych warstw tłuszczu i ciasta. Woda w cieście parując, powoduje rozdzielenie się warstw i uniesienie ich. Ze względu na pracochłonne wyrabianie jest rzadko przygotowywane przez kucharki. 

ciasto francuskie

Ciasto francuskie:
2 szklanki mąki pszennej (pełnoziarnista 1:1 zwykła)
230g margaryny roślinnej
1 łyżeczka soli
ewentualnie zimna woda

Umieścić schłodzoną margarynę wyjętą prosto z lodówki na desce do krojenia lub stolnicy. 
Posypać 1/4 filiżanki zwykłej mąki i za pomocą wałka do ciasta lub czegoś ciężkiego, wałkować tłuszcz, spłaszczy się trochę, ale nadal będzie chłodny.
Rozwałkować krawędzie margaryny, aby utworzyły kwadrat.  
Umieścić w pojemniku i przechowywać w lodówce przez co najmniej 30 minut.
W tym czasie do miski wsypać 2 szklanki mąki, sól i tyle wody, aby zagnieść ciasto na gładką i elastyczną masę.
Pozostawić ciasto w spoczynku na kilka minut, a następnie rozwałkować na
wystarczająco duży placek, w który będzie można zawinąć w nim kwadrat masła.
Najlepiej, żeby rogi masła opierały się o ściany ciasta.
Wtedy zrobić paczuszkę i owinąć rogami ciasta tłuszcz.
Kiedy ciasto dobrze zamknęło kawałek margaryny, można rozwałkować ciasto na prostokąt na szerokość 7 cm i długość 10 cm.  
Zmrożona margaryna będzie opierać się wałkowi, ale nie trzeba się zniechęcać.
Teraz unieść krawędzie prostokąta wzdłuż dłuższego boku i złożyć na siebie, dzięki czemu ma trzy warstwy. Umieścić arkusz z ciasta francuskiego w lodówce i odstawić na co najmniej 15 minut.  
Następnie wyjąć i ponownie rozwałkować.
Czynność powtórzyć kilka razy (trzy-cztery warstwy).
Potem wstawić ciasto do lodówki.
Podzielić na dwie części.  
Zamrozić połowę i korzystać z drugiej.

Z ciasta wycinać szklanką okręgi i nadziewać masą makową.
Zlepić brzegi i kłaść na blaszkę.
Piec do zrumienienia i rozwarstwienia ciasta.
źródło domowego wykonania ciasta francuskiego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz