niedziela, 2 grudnia 2012

Drożdżowe babeczki z dynią i placki z dynią i makiem

Placki drożdżowe z dynią i makiem

Drożdżowe babeczki z dynią

15g drożdży prasowanych, świeżych
300g mąki pszennej zwykłej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka surowej dyni
1/2 szklanki masy makowej
ksylitol dla osłodzenia

Zrobić zaczyn z drożdży, mąki i takiej ilości wody, aby można zagnieść kulę z ciasta.
Przykryć ściereczką i zawiniątko przenieść w miejsce bez przeciągów w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść placuszki i wylepić foremki na babeczki.
Wierzch napełnić startą drobno dynią, masą makową i posypać ksylitolem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170°C przez 20 minut.

Oczywiście jest to przepis podstawowy, który można wzbogacić i wykorzystywać na różne okazje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz