czwartek, 29 listopada 2012
29 listopada - Dzień Odpadków i Resztek
Niezjedzone resztki posiłku po obiedzie można podzielić na te do wyrzucenia (uszkodzone części roślin, pleśń, żyjątka) i te, które można jeszcze wykorzystać. Resztki żywności z powodzeniem wykorzystuje się ponownie. Można umieścić je w hermetycznych pojemnikach i zamknąć w lodówce lub zamrażalniku. Niektóre resztki jedzenia można jeść na zimno, inne należy podgrzać (garnek, piekarnik, patelnia, dehydrator).
Niegdyś pożywienie przechowywano, aby przedłużyć jego termin do spożycia. Tak też postępowano z resztkami, które stanowiły treść nowych zup, potrawek, zapiekanek, pasztetów, past, nadzień do pierogów, kulebiaków, dodatków do dań zbożowych (ryż, kasze, kukurydza) i ciast (pizz, lazanii, placków).
Nie wyrzucajmy pulpy z sokowirówki. Można ją wykorzystać na wiele sposobów.
1. Odżywcza maseczka na twarz. Można użyć pulpy z ogórka i papai. Pulpa z cytrusów pozwoli zmniejszyć zmarszczki - do takiej mieszanki wsypmy 1 łyżkę cukru i oliwę.
2. Uspokojenie i ustabilizowanie skórze nada pulpa z ogórka, marchewki, cukinii i dyni. Posmarować plamy posłoneczne, wypryski, egzemy i łuszczące się miejsca na 15-20 minut. Ogórek jest bardzo kojący, dlatego uśmierza dolegliwości.
3. Można nakarmić psa lub kota. Trzymać w lodówce. Potem zmieszać z jedzeniem lub oliwą czy olejem kokosowym.
4. Używanie pulpy w przepisach cukierniczych. Salsa, muffinki, naleśniki, dodatek jarzynowych dipów, warzywne kotlety.
5. Dobry materiał na kompost ogrodniczy!
6. Pulpa warzywna z kapusty służy z powodzeniem jako remedium na urazy. Kompresy z kapusty i korzenia taro zmniejszają opuchliznę.
źródło
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz