| Cebularze lubelskie |
Smak cebularza znam z wakacyjnego pobytu w rejonie Lublina. Ten okrągły placek pszenny ze zrumienionym nadzieniem doprawionym makiem jest prosty w wykonaniu, a moment degustacji - bezcenny.
Ciasto:
24g świeżych drożdży
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g mąki pszennej uniwersalnej (zwykłej)
1 szklanka mleka roślinnego (użyłam mleka z białej fasoli)
sól
Farsz cebulowy:
3 cebule
4g maku
curry
gomasio lub sól
Cebulę posiekać i usmażyć na teflonowej patelni, aż się lekko zeszkli.
Dodać mak i doprawić.
Na macie silikonowej łyżką kłaść i formować okręgi jak na mini pizzę.
Nałożyć na środek farsz cebulowy.
Odczekać aż podrośnie z 20 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz