![]() |
| Pampuchy |
Pomysł, żeby spróbować swoich sił i zmierzyć się z pampuchami przyszedł wraz z poszukiwaniami przepisów na Tłusty Czwartek. Zainteresowała mnie beztłuszczowa wersja pączków i w końcu zdobyłam się na wysiłek. Przepis nie odbiega od tego na zwykłe ciasto drożdżowe, a garnek do gotowania na parze już miałam. Przy okazji przetestowałam silikonowe foremki, bo obawiałam się, że parująca woda może je zniszczyć, ale na szczęście obyło się bez strat, a bułki nie wyciekły przy gotowaniu jak szpecle przez otwory w dnie, jak miało to miejsce jakiś czas temu przy chlebku na sodzie. Pampuchy po uparowaniu są pulchne, sprężyste, w zależności od nadzienia słodkie lub wytrawne.
24g świeżych drożdży
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g mąki pszennej uniwersalnej (zwykłej)
1 szklanka mleka roślinnego (użyłam mleka z białej fasoli)
sól
Składniki wrzucić do miski i zamieszać.
Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, najlepiej przy kuchence z parującą wodą:)
Postawić garnek do parowania na gazie.
Do silikonowych foremek wkładać ciasto, zostawiając 1/4 wysokości brzegu, bo w czasie gotowania urośnie.
Parować jakieś 7-8 minut.
Można nadziewać, wzbogacić ciasto o słodki lub wytrawny składnik lub zrobić polewę z melasy lub daktyli ii banana.
źródła inspiracji:
parowańce, parowańce żakowolskie z soczewicą, parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami, parowańce z kaszą jaglaną

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz