Osobno jedzmy melony i arbuzy.
Wszelkie napoje pijmy osobno.
Świeże owoce jedzmy osobno lub na pusty żołądek. Najlepiej, gdy jemy te zaliczane do jednej kategorii.
Zboża, strączkowe i wybrane orzechy namaczajmy, aby zwiększyć działanie enzymów trawiennych.
Dokładnie żujmy pożywienie.
Dobre połączenia:
Kwaśne i półkwaśne owoce.
Półkwaśne i słodkie owoce.
Skrobiowe i warzywa oraz zielenina.
Warzywa i zielenina oraz białkowe.
Wyjątki:
Cytryny i limonki łączymy ze skrobiowymi, warzywami i zieleniną, białkowymi i tłuszczami.
Awokado łączymy z półkwaśnymi owocami.
Ogórki łączymy z tłuszczami.
Pomidory łączymy ze skrobiowymi, jarzynami i zieleniną, tłuszczami.
Owoce
melony
i arbuzy oraz napoje (15-30 minut na trawienie)
|
Owoce
kwaśne
(1
1/2-2 godzin)
|
Owoce
półkwaśne
(1-1
1/2 godziny)
|
Owoce
słodkie
(30-45
minut)
|
cantaloupe | jabłka, kwaśne | jabłka | nektar z agawy |
honeydew | żurawiny | morele | banany |
żółty | grejpfruty | jagody | jagody, słodkie |
arbuzy | winogrona, kwaśne | czereśnie | czereśnie |
sok z trawy pszenicznej | cytryny | daktyle | winogrona, słodkie |
soki | limonki | figi, świeże | melasa |
pomarańcze | mango | gruszki | |
ananasy | nektarynki | persymony (kaki) | |
śliwki, kwaśne | papaje | ||
granaty | brzoskwinie | ||
truskawki | gruszki | ||
pomidory |
Skrobiowe
(2-3
godziny)
|
Warzywa
i zielenina
(2
godziny)
|
Wysoko
białkowe
(ponad
4 godziny)
|
Tłuszcze
(3-4
godziny)
|
awokado | karczochy | algi zielono-błękitne | awokado |
fasole | szparagi | suszone owoce | olj kokosowy |
ryż brązowy | buraki | warzywa strączkowe, nieskiełkowane | olej lniany |
marchewki | algi zielono-błękitne | kokos, dojrzały | olej konopny |
kukurydze | brokuły | orzechy, surowe | liwa z oliwek |
zboża, skiełkowane | brukselki | oliwki | oliwki |
warzywa strączkowe, skiełkowane | kapusty | nasiona, surowe | olej z krokosza barwierskiego |
pasternak | kalafiory | olej sezamowy | |
ziemniaki | selery naciowe | olej słonecznikowy | |
kabaczek | szczypiorek | ||
pataty | kukurydze, surowe | ||
rzepa | ogórki | ||
kokosy, młode | bakłażany | ||
zielenina | |||
pory | |||
okra | |||
cebule | |||
papryki | |||
rzodkiewki | |||
cukinia, kabaczek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz