wtorek, 2 kwietnia 2013

Łączenie pokarmów a witarianizm


Podstawowe zasady:
Osobno jedzmy melony i arbuzy.
Wszelkie napoje pijmy osobno.
Świeże owoce jedzmy osobno lub na pusty żołądek. Najlepiej, gdy jemy te zaliczane do jednej kategorii.
Zboża, strączkowe i wybrane orzechy namaczajmy, aby zwiększyć działanie enzymów trawiennych.
Dokładnie żujmy pożywienie.

Dobre połączenia:
Kwaśne i półkwaśne owoce.
Półkwaśne i słodkie owoce.
Skrobiowe i warzywa oraz zielenina.
Warzywa i zielenina oraz białkowe.

Wyjątki:
Cytryny i limonki łączymy ze skrobiowymi, warzywami i zieleniną, białkowymi i tłuszczami.
Awokado łączymy z półkwaśnymi owocami.
Ogórki łączymy z tłuszczami.
Pomidory łączymy ze skrobiowymi, jarzynami i zieleniną, tłuszczami.


Owoce
melony i arbuzy oraz napoje (15-30 minut na trawienie)
Owoce kwaśne
(1 1/2-2 godzin)
Owoce półkwaśne
(1-1 1/2 godziny)
Owoce słodkie
(30-45 minut)
cantaloupe jabłka, kwaśne jabłka nektar z agawy
honeydew żurawiny morele banany
żółty grejpfruty jagody jagody, słodkie
arbuzy winogrona, kwaśne czereśnie czereśnie
sok z trawy pszenicznej cytryny daktyle winogrona, słodkie
soki limonki figi, świeże melasa


pomarańcze mango gruszki


ananasy nektarynki persymony (kaki)


śliwki, kwaśne papaje



granaty brzoskwinie



truskawki gruszki





pomidory





Skrobiowe
(2-3 godziny)
Warzywa i zielenina
(2 godziny)
Wysoko białkowe
(ponad 4 godziny)
Tłuszcze
(3-4 godziny)
awokado karczochy algi zielono-błękitne awokado
fasole szparagi suszone owoce olj kokosowy
ryż brązowy buraki warzywa strączkowe, nieskiełkowane olej lniany
marchewki algi zielono-błękitne kokos, dojrzały olej konopny
kukurydze brokuły orzechy, surowe liwa z oliwek
zboża, skiełkowane brukselki oliwki oliwki
warzywa strączkowe, skiełkowane kapusty nasiona, surowe olej z krokosza barwierskiego
pasternak kalafiory

olej sezamowy
ziemniaki selery naciowe

olej słonecznikowy
kabaczek szczypiorek



pataty kukurydze, surowe



rzepa ogórki



kokosy, młode bakłażany





zielenina





pory





okra





cebule





papryki





rzodkiewki





cukinia, kabaczek





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz