Osobno jedzmy melony i arbuzy.
Wszelkie napoje pijmy osobno.
Świeże owoce jedzmy osobno lub na pusty żołądek. Najlepiej, gdy jemy te zaliczane do jednej kategorii.
Zboża, strączkowe i wybrane orzechy namaczajmy, aby zwiększyć działanie enzymów trawiennych.
Dokładnie żujmy pożywienie.
Dobre połączenia:
Kwaśne i półkwaśne owoce.
Półkwaśne i słodkie owoce.
Skrobiowe i warzywa oraz zielenina.
Warzywa i zielenina oraz białkowe.
Wyjątki:
Cytryny i limonki łączymy ze skrobiowymi, warzywami i zieleniną, białkowymi i tłuszczami.
Awokado łączymy z półkwaśnymi owocami.
Ogórki łączymy z tłuszczami.
Pomidory łączymy ze skrobiowymi, jarzynami i zieleniną, tłuszczami.
Owoce
melony
i arbuzy oraz napoje (15-30 minut na trawienie)
|
Owoce
kwaśne
(1
1/2-2 godzin)
|
Owoce
półkwaśne
(1-1
1/2 godziny)
|
Owoce
słodkie
(30-45
minut)
|
| cantaloupe | jabłka, kwaśne | jabłka | nektar z agawy |
| honeydew | żurawiny | morele | banany |
| żółty | grejpfruty | jagody | jagody, słodkie |
| arbuzy | winogrona, kwaśne | czereśnie | czereśnie |
| sok z trawy pszenicznej | cytryny | daktyle | winogrona, słodkie |
| soki | limonki | figi, świeże | melasa |
| pomarańcze | mango | gruszki | |
| ananasy | nektarynki | persymony (kaki) | |
| śliwki, kwaśne | papaje | ||
| granaty | brzoskwinie | ||
| truskawki | gruszki | ||
| pomidory |
Skrobiowe
(2-3
godziny)
|
Warzywa
i zielenina
(2
godziny)
|
Wysoko
białkowe
(ponad
4 godziny)
|
Tłuszcze
(3-4
godziny)
|
| awokado | karczochy | algi zielono-błękitne | awokado |
| fasole | szparagi | suszone owoce | olj kokosowy |
| ryż brązowy | buraki | warzywa strączkowe, nieskiełkowane | olej lniany |
| marchewki | algi zielono-błękitne | kokos, dojrzały | olej konopny |
| kukurydze | brokuły | orzechy, surowe | liwa z oliwek |
| zboża, skiełkowane | brukselki | oliwki | oliwki |
| warzywa strączkowe, skiełkowane | kapusty | nasiona, surowe | olej z krokosza barwierskiego |
| pasternak | kalafiory | olej sezamowy | |
| ziemniaki | selery naciowe | olej słonecznikowy | |
| kabaczek | szczypiorek | ||
| pataty | kukurydze, surowe | ||
| rzepa | ogórki | ||
| kokosy, młode | bakłażany | ||
| zielenina | |||
| pory | |||
| okra | |||
| cebule | |||
| papryki | |||
| rzodkiewki | |||
| cukinia, kabaczek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz