Często
mówi się, że trudno jeść surówki i chłodne potrawy w okresie
zimowym. Decydujące znaczenie odgrywa fakt spożywania pożywienia w
temperaturze pokojowej. Uważa się, że gorące posiłki
rozgrzewają, a zimne - sprawiają, że jest nam zimno. Jednak
jedzenie ogrzane do temperatury pokojowej ma kilka zalet.
Jedzenie w temperaturze pokojowej pozwala na lepsze trawienie i asymilację składników odżywczych. Gdy pokarm jest spożywany na zimno, jest to szok dla organizmu. Ciało będzie musiało ogrzać takie wychłodzone jedzenie do temperatury ciała, co będzie kosztowało go sporo energii (wyjęte z lodówki produkty, lody).
Dlatego korzystne byłoby wyrobienie sobie zwyczaju wcześniejszego wyjmowania jedzenia z lodówki, aby pozwolić mu się ogrzać. Rozważyć należy zatem planowanie posiłków z niejakim wyprzedzeniem.
Jeśli dzień zaczyna się od szklanki z sokiem z cytryny, to niej woda będzie letnia. Potem koktajl. Śniadanie powinno być rozgrzewające.
Obiadowe danie czy kolacja może być podgrzewana w dehydratorze. Doprawić jedzenie przyprawami rozgrzewającymi, które generują ciepło od wewnątrz. Typowe przyprawy, jak: imbir, kminek, papryka chili, cynamon, czosnek i cebula.
Jedzenie w temperaturze pokojowej pozwala na lepsze trawienie i asymilację składników odżywczych. Gdy pokarm jest spożywany na zimno, jest to szok dla organizmu. Ciało będzie musiało ogrzać takie wychłodzone jedzenie do temperatury ciała, co będzie kosztowało go sporo energii (wyjęte z lodówki produkty, lody).
Dlatego korzystne byłoby wyrobienie sobie zwyczaju wcześniejszego wyjmowania jedzenia z lodówki, aby pozwolić mu się ogrzać. Rozważyć należy zatem planowanie posiłków z niejakim wyprzedzeniem.
Jeśli dzień zaczyna się od szklanki z sokiem z cytryny, to niej woda będzie letnia. Potem koktajl. Śniadanie powinno być rozgrzewające.
Obiadowe danie czy kolacja może być podgrzewana w dehydratorze. Doprawić jedzenie przyprawami rozgrzewającymi, które generują ciepło od wewnątrz. Typowe przyprawy, jak: imbir, kminek, papryka chili, cynamon, czosnek i cebula.
Dobrym sposobem na
rozgrzanie się jest ruch, który jest dla nas przyjemnością:
taniec, spacer, aerobic, jogging, nordic walking, podskoki na
skakance. To będzie rozgrzewające!
Kilka
porad dotyczących odżywiania się podczas zimy w chłodnym i
umiarkowanym klimacie:
- śniadanie lub przegryzkę warto wyposażyć się w masło z migdałów i jabłka lub banana. Można taką kanapkę posypać pieprzem cayenne jako dodatkowy rozgrzewacz i aromatyzator,
- używać letniej wody do przygotowywania koktajlu czy zupy,
- płukać chłodne produkty w letniej wodzie lub myć w kąpieli przez kilka minut przed spożyciem,
- pić herbatkę z rozgrzewającymi przyprawami lub ziołowe napary na bazie letniej i ciepłej wody.
Zimowe
przepisy:
raw
owsianka: banan, karob, płatki zbożowe; kasza gryczana, jabłko,
cynamon
masło
orzechowe, jabłko, cynamon
napój:
letnia woda, starty imbir
koktajl:
siemię, kiełki
kremowa
zupa: orzechy lub pestki (migdały, nerkowce, słonecznik), dynia,
woda; marchewka, orzech laskowy, pomarańcza
warzywny
chlebek: skiełkowana kasza gryczana, mus z buraka, cebula
ciasteczka:
słonecznik, daktyle, cynamon
źródło
Matko, witarianizm w zimie to dla mnie hardcore, ale z drugiej strony pamiętam, jak jeszcze 1,5 roku temu tak myślałam o weganizmie, a dziś sama jestem weganką. (:
OdpowiedzUsuńMi jest ciepło całym rokiem, nie odczuwam efektów ubocznych związanych z raw zimą ;D
OdpowiedzUsuń