czwartek, 4 kwietnia 2013

Przetrwać zimą po witariańsku



        Często mówi się, że trudno jeść surówki i chłodne potrawy w okresie zimowym. Decydujące znaczenie odgrywa fakt spożywania pożywienia w temperaturze pokojowej. Uważa się, że gorące posiłki rozgrzewają, a zimne - sprawiają, że jest nam zimno. Jednak jedzenie ogrzane do temperatury pokojowej ma kilka zalet.
Jedzenie w temperaturze pokojowej pozwala na lepsze trawienie i asymilację składników odżywczych. Gdy pokarm jest spożywany na zimno, jest to szok dla organizmu. Ciało będzie musiało ogrzać takie wychłodzone jedzenie do temperatury ciała, co będzie kosztowało go sporo energii (wyjęte z lodówki produkty, lody).
        Dlatego korzystne byłoby wyrobienie sobie zwyczaju wcześniejszego wyjmowania jedzenia z lodówki, aby pozwolić mu się ogrzać. Rozważyć należy zatem planowanie posiłków z niejakim wyprzedzeniem.
       Jeśli dzień zaczyn
a się od szklanki z sokiem z cytryny, to niej woda będzie letnia. Potem koktajl. Śniadanie powinno być rozgrzewające.
       Obiadowe danie czy kolacja może być podgrzewana w dehydratorze. Doprawić jedzenie przyprawami rozgrzewającymi, które generują ciepło od wewnątrz. Typowe przyprawy, jak: imbir, kminek, papryka chili, cynamon, czosnek i cebula.
       Dobrym sposobem na rozgrzanie się jest ruch, który jest dla nas przyjemnością: taniec, spacer, aerobic, jogging, nordic walking, podskoki na skakance. To będzie rozgrzewające!


Kilka porad dotyczących odżywiania się podczas zimy w chłodnym i umiarkowanym klimacie:
  • śniadanie lub przegryzkę warto wyposażyć się w masło z migdałów i jabłka lub banana. Można taką kanapkę posypać pieprzem cayenne jako dodatkowy rozgrzewacz i aromatyzator,
  • używać letniej wody do przygotowywania koktajlu czy zupy,
  • płukać chłodne produkty w letniej wodzie lub myć w kąpieli przez kilka minut przed spożyciem,
  • pić herbatkę z rozgrzewającymi przyprawami lub ziołowe napary na bazie letniej i ciepłej wody.
Zimowe przepisy:
raw owsianka: banan, karob, płatki zbożowe; kasza gryczana, jabłko, cynamon
masło orzechowe, jabłko, cynamon
napój: letnia woda, starty imbir
koktajl: siemię, kiełki
kremowa zupa: orzechy lub pestki (migdały, nerkowce, słonecznik), dynia, woda; marchewka, orzech laskowy, pomarańcza
warzywny chlebek: skiełkowana kasza gryczana, mus z buraka, cebula
ciasteczka: słonecznik, daktyle, cynamon


źródło

2 komentarze:

  1. Matko, witarianizm w zimie to dla mnie hardcore, ale z drugiej strony pamiętam, jak jeszcze 1,5 roku temu tak myślałam o weganizmie, a dziś sama jestem weganką. (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi jest ciepło całym rokiem, nie odczuwam efektów ubocznych związanych z raw zimą ;D

    OdpowiedzUsuń