sobota, 6 kwietnia 2013

Kolory zdrowia



Czerwony
Warzywa i owoce o czerwonej barwie zawierają składniki odżywcze takie, jak: likopen, kwas elagowy, kwercytynę i hesperydynę. Redukują one możliwość zachorowania na nowotwór prostaty, obniżają ciśnienie krwi, hamują rozwój guzów i regulują poziom cholesterolu LDL, a także wymiatają wolne rodniki, wspomagają łączenie tkanek w przypadku zapalenia stawów (artretyzmu).


Żółty
Pomarańczowe i żółte rośliny zawierają beta-karoten, zeaksantan, flawonoidy, likopen, potas, a także witaminę C. Te składniki redukują plamki powstające z wiekiem. Hamują ryzyko powiększenia prostaty, zmniejszają cholesterol LDL, ciśnienie krwi, wspomagają produkcję kolagenu i utrzymują w zdrowiu stawy, zwalczają wolne rodniki, utrzymują równowagę zasadową organizmu, wraz z magnesem i wapniem dbają o zdrowe kości.

Zielony
Chlorofil
źródła: pory, natka pietruszki
zalety: właściwi każda zielona roślina (nawet pistacje) powodują zmnijeszenie ryzyka zachorowania na nowotwór wątroby.
przyrządzanie: najlepiej jeść na surowo, osobno lub w surówkach.
Apigenina i Luteolina
źródła: seler naciowy, natka pietruszki
zalety: te flawonoidy mają działanie ochronne na układ nerwowy. Mogą zwalczać Alzheimera, stwardnienie rozsiane.
przyrządzanie: najlepiej jeść na surowo, osobno lub w surówkach.
Katechiny
źródła: zielona herbata
zalety: świeży napar z liści może zmniejszyć LDL (zły) cholesterol.
przyrządzanie: zmiksować napar zielonej herbaty z mrożonymi jagodami na koktajl.
Izotiocyjaniany
źródła: jarmuż, brukselka, brokuł
zalety: warzywa kapustne oczyszczają organizm z potencjalnych czynników rakotwórczych.
przyrządzanie: najlepiej jeść na surowo, osobno lub w surówkach. Na przykład można zamarynować plastry brukselki w oliwie i soku z cytryny, posypać wiórkami jabłka.


Barwniki spożywcze
Warto wypróbować zamienniki popularnych barwników na naturalne. Dodatkowo wzbogacamy produkt w składniki odżywcze pochodzące z jarzyn i owoców, które nadają barwę. Jeśli chcemy uzyskać karminowe ciasto, wystarczy użyć musu z buraka. Betanina w nich zawarta to pigment, który nadaje naturalną barwę czerwonawej fuksji. Jest słodka i pasuje do słodkich wypieków. Innym barwnikiem jest puree z nasion granatów czy malin. Te owoce nadają czerwoną barwę. Jagody nadają fioletowy kolor z odcieniem granatu. Jeżyny koloryzują na różowo, szpinak na zielono, marchewka na pomarańczowo.
Można zrobić zielone puree ziemniaczane, dodając zielonego groszku, a marchewki lub dyni, aby było pomarańczowe.
Ciasto może być brązowe od kakao lub karobu, karminowe, gdy dodamy puree z buraka, filoletowe od jagód.

czerwony i różowy
  • czerwona kapusta,
  • truskawki,
  • wiśnie,
  • maliny,
  • buraki
  • czerwona papryka (świeża i w proszku).
fioletowy i niebieski
  • czerwona kapusta,
  • skórka bakłażana,
  • jagody,
  • jeżyny,
  • buraki.
zielony
  • jarmuż,
  • szpinak (świeży i suszony).
żółty i pomarańczowy
  • marchewka,
  • szafran,
  • kurkuma,
  • suszona marchewka.
brązowy
  • kawa,
  • kakao,
  • karob,
  • herbata,
  • karmel.


Warto mieć na uwadze, że smak barwionej potrawy może ulec zmianie. Należy wypróbować ilości dodawanego naturalnego barwnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz