Czerwony
Warzywa
i owoce o czerwonej barwie zawierają składniki odżywcze takie, jak:
likopen, kwas elagowy, kwercytynę i hesperydynę. Redukują one
możliwość zachorowania na nowotwór prostaty, obniżają ciśnienie
krwi, hamują rozwój guzów i regulują poziom cholesterolu LDL, a
także wymiatają wolne rodniki, wspomagają łączenie tkanek w
przypadku zapalenia stawów (artretyzmu).
Pomarańczowe
i żółte rośliny zawierają beta-karoten, zeaksantan, flawonoidy,
likopen, potas, a także witaminę C. Te składniki redukują plamki
powstające z wiekiem. Hamują ryzyko powiększenia prostaty,
zmniejszają cholesterol LDL, ciśnienie krwi, wspomagają produkcję
kolagenu i utrzymują w zdrowiu stawy, zwalczają wolne rodniki,
utrzymują równowagę zasadową organizmu, wraz z magnesem i wapniem
dbają o zdrowe kości.
Zielony
Chlorofilźródła: pory, natka pietruszki
zalety: właściwi każda zielona roślina (nawet pistacje) powodują zmnijeszenie ryzyka zachorowania na nowotwór wątroby.
przyrządzanie: najlepiej jeść na surowo, osobno lub w surówkach.
Apigenina i Luteolina
źródła: seler naciowy, natka pietruszki
zalety: te flawonoidy mają działanie ochronne na układ nerwowy. Mogą zwalczać Alzheimera, stwardnienie rozsiane.
przyrządzanie: najlepiej jeść na surowo, osobno lub w surówkach.
Katechiny
źródła: zielona herbata
zalety: świeży napar z liści może zmniejszyć LDL (zły) cholesterol.
przyrządzanie: zmiksować napar zielonej herbaty z mrożonymi jagodami na koktajl.
Izotiocyjaniany
źródła: jarmuż, brukselka, brokuł
zalety: warzywa kapustne oczyszczają organizm z potencjalnych czynników rakotwórczych.
przyrządzanie: najlepiej jeść na surowo, osobno lub w surówkach. Na przykład można zamarynować plastry brukselki w oliwie i soku z cytryny, posypać wiórkami jabłka.
Barwniki
spożywcze
Warto
wypróbować zamienniki popularnych barwników na naturalne.
Dodatkowo wzbogacamy produkt w składniki odżywcze pochodzące z
jarzyn i owoców, które nadają barwę. Jeśli chcemy uzyskać
karminowe ciasto, wystarczy użyć musu z buraka. Betanina w nich
zawarta to pigment, który nadaje naturalną barwę czerwonawej
fuksji. Jest słodka i pasuje do słodkich wypieków. Innym
barwnikiem jest puree z nasion granatów czy malin. Te owoce nadają
czerwoną barwę. Jagody nadają fioletowy kolor z odcieniem granatu.
Jeżyny koloryzują na różowo, szpinak na zielono, marchewka na
pomarańczowo.
Można
zrobić zielone puree ziemniaczane, dodając zielonego groszku, a
marchewki lub dyni, aby było pomarańczowe.
Ciasto
może być brązowe od kakao lub karobu, karminowe, gdy dodamy puree
z buraka, filoletowe od jagód.
czerwony i
różowy |
|
fioletowy i
niebieski |
|
zielony |
|
żółty i
pomarańczowy |
|
brązowy |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz