sobota, 5 października 2013

Konopie



         Konopie znane głównie z marihuany, trwałej odzieży i grubych lin są także produktem spożywczym.
Roślina znana już w Chinach od 6000 lat. Konopie ze względu na wartości odżywcze, znane były przed soją, a orzechowy smak nasion stosowano w postaci oleju i masła.
        Standardowa wielkość trzech łyżek zapewnia 11 gramów białka, około 25 procent dziennego zapotrzebowania i tylko 170 kilokalorii. Białko jest lekkostrawne, co zmniejsza możliwość wzdęć i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
        Jedna porcja konopi dostarcza 50 procent dziennej wartości fosforu i magnezu, 25 procent dziennego zapotrzebowania na cynk i 15 procent dziennego zapotrzebowania na żelazo.
        Nasiona zawierają prawie doskonały 03:01 stosunek kwasów tłuszczowych omega- 6 do omega- 3 kwasy, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i mózgu. Te składniki odżywcze mogą zwiększyć odporność organizmu, poprawić kondycję skóry, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Nie są genetycznie modyfikowane i nie zawierają kwasu fitynowego.

       Nasiona konopi można mielić na masło, olej, mleko, proszek. Najlepiej przechowywać te przetwory w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz