Konopie
znane głównie z marihuany, trwałej odzieży i grubych  lin są
także produktem spożywczym.
    Roślina
znana już w Chinach od 6000 lat. Konopie ze względu na wartości
odżywcze, znane były przed soją, a orzechowy smak nasion stosowano
w postaci oleju i masła.
Standardowa wielkość trzech łyżek zapewnia 11 gramów białka, około 25 procent dziennego zapotrzebowania i tylko 170 kilokalorii. Białko jest lekkostrawne, co zmniejsza możliwość wzdęć i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Jedna porcja konopi dostarcza 50 procent dziennej wartości fosforu i magnezu, 25 procent dziennego zapotrzebowania na cynk i 15 procent dziennego zapotrzebowania na żelazo.
Nasiona zawierają prawie doskonały 03:01 stosunek kwasów tłuszczowych omega- 6 do omega- 3 kwasy, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i mózgu. Te składniki odżywcze mogą zwiększyć odporność organizmu, poprawić kondycję skóry, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Nie są genetycznie modyfikowane i nie zawierają kwasu fitynowego.
Nasiona konopi można mielić na masło, olej, mleko, proszek. Najlepiej przechowywać te przetwory w lodówce.
Standardowa wielkość trzech łyżek zapewnia 11 gramów białka, około 25 procent dziennego zapotrzebowania i tylko 170 kilokalorii. Białko jest lekkostrawne, co zmniejsza możliwość wzdęć i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Jedna porcja konopi dostarcza 50 procent dziennej wartości fosforu i magnezu, 25 procent dziennego zapotrzebowania na cynk i 15 procent dziennego zapotrzebowania na żelazo.
Nasiona zawierają prawie doskonały 03:01 stosunek kwasów tłuszczowych omega- 6 do omega- 3 kwasy, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i mózgu. Te składniki odżywcze mogą zwiększyć odporność organizmu, poprawić kondycję skóry, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Nie są genetycznie modyfikowane i nie zawierają kwasu fitynowego.
Nasiona konopi można mielić na masło, olej, mleko, proszek. Najlepiej przechowywać te przetwory w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz