czwartek, 28 listopada 2013

Raw Food Made Easy: For 1 Or 2, Autorzy Jennifer Cornbleet, 2005



Dlaczego i jak moczyć surowe orzechy i nasiona?
          Namaczanie sprawia, że po kilku godzinach stają się bardziej miękkie i łatwiej je zmiksować (mleko, sos, dresing, pasta), ponadto, uwalniają się enzymy trawienne. Nie mogą być jednak rozmoczone i stracić swojego charakterystycznego orzechowego zapachu.
         Najlepiej umieścić je w szklanym słoiku, zalać wodą, wstrząsnąć i odstawić w temperaturze pokojowej na określoną ilość czasu. Następnie umieścić na sicie, aby odsączyć wodę.




Typ
ilość suchych
czas namaczania
ilość namoczonego
Migdały
1 szklanka
8-12 h
1 1/2 szklanki
Orzechy włoskie
1 szklanka
4-6 h
1 1/4 szklanki
Pekany
1 szklanka
4-6 h
1 1/4 szklanki
Słonecznik
1 szklanka
6-8 h
1 1/3 szklanki
Sezam
1 szklanka
4-6 h
1 1/4 szklanki
Nerkowce
1 szklanka
2 h
1 szklanka

Dlaczego i jak moczyć suszone owoce?
           Podobnie jak nasiona i orzechy, owoce namacza się, aby zmiękły i lepiej poddały obróbce. Moczenie ich od 10 do 30 minut powoduje lepszą przyswajalność.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz