Dlaczego
i jak moczyć surowe orzechy i nasiona?
Namaczanie
sprawia, że po kilku godzinach stają się bardziej miękkie i
łatwiej je zmiksować (mleko, sos, dresing, pasta), ponadto,
uwalniają się enzymy trawienne. Nie mogą być jednak rozmoczone i
stracić swojego charakterystycznego orzechowego zapachu.
Najlepiej
umieścić je w szklanym słoiku, zalać wodą, wstrząsnąć i
odstawić w temperaturze pokojowej na określoną ilość czasu.
Następnie umieścić na sicie, aby odsączyć wodę.
|
|
|
|
Typ
|
ilość
suchych
|
czas
namaczania
|
ilość
namoczonego
|
Migdały
|
1
szklanka
|
8-12
h
|
1
1/2 szklanki
|
Orzechy
włoskie
|
1
szklanka
|
4-6
h
|
1
1/4 szklanki
|
Pekany
|
1
szklanka
|
4-6
h
|
1
1/4 szklanki
|
Słonecznik
|
1
szklanka
|
6-8
h
|
1
1/3 szklanki
|
Sezam
|
1
szklanka
|
4-6
h
|
1
1/4 szklanki
|
Nerkowce
|
1
szklanka
|
2 h
|
1
szklanka
|
Dlaczego
i jak moczyć suszone owoce?
Podobnie
jak nasiona i orzechy, owoce namacza się, aby zmiękły i lepiej
poddały obróbce. Moczenie ich od 10 do 30 minut powoduje lepszą
przyswajalność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz