czwartek, 28 listopada 2013

Produkty zawierające krzemionkę i magnez



Produkty zawierające krzemionkę i magnez:

pestki dyni,

szpinak,

jabłka,

pomarańcze,
wiśnie,

ogórki,


cebulę,
buraki,


seler naciowy,
migdały,

banany,

kaszę gryczaną,
kakao,

skrzyp,
pokrzywa.

Krzem uczestniczy w procesach wzrostu tkanek, np. włosów, chrząstek, paznokci i kości. Dużym znaczeniem jest biosynteza kolagenu, glikozoaminoglikanów i kalcyfikacja szkieletu. Zapewnia on bowiem elastyczność kośćca, a także naskórka czy tkanki łącznej. Krzem zawarty w elastynie zapobiega odkładaniu się lipidów w naczyniach krwionośnych. Kwas ortokrzemowy blokuje w przewodzie pokarmowym wchłanianie jonów glinu, które powodują stan otępienia.
     Zaburzenia metabolizmu krzemu mogą przejawiać się dysfunkcjami, jak: miażdżyca, cukrzyca, choroby skórne, nowotwory, gruźlica, kamica nerkowa, szybsze starzenie się, obniżona odporność.

Magnez zawarty w tak zwanej "twardej wodzie" powoduje, że pijący ją rzadziej uskarżają się na układ naczyniowy. Ten sojusznik serca stabilizuje także funkcje układu nerwowego. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz