Produkty
zawierające krzemionkę i magnez:
pestki dyni,
szpinak,
jabłka,
pomarańcze,
wiśnie,
ogórki,
cebulę,
buraki,
seler naciowy,
migdały,
banany,
kaszę gryczaną,
kakao,
skrzyp,
pokrzywa.
Krzem uczestniczy w procesach wzrostu tkanek, np. włosów, chrząstek, paznokci i kości. Dużym znaczeniem jest biosynteza kolagenu, glikozoaminoglikanów i kalcyfikacja szkieletu. Zapewnia on bowiem elastyczność kośćca, a także naskórka czy tkanki łącznej. Krzem zawarty w elastynie zapobiega odkładaniu się lipidów w naczyniach krwionośnych. Kwas ortokrzemowy blokuje w przewodzie pokarmowym wchłanianie jonów glinu, które powodują stan otępienia.
Zaburzenia metabolizmu krzemu mogą przejawiać się dysfunkcjami, jak: miażdżyca, cukrzyca, choroby skórne, nowotwory, gruźlica, kamica nerkowa, szybsze starzenie się, obniżona odporność.
Magnez zawarty w tak zwanej "twardej wodzie" powoduje, że pijący ją rzadziej uskarżają się na układ naczyniowy. Ten sojusznik serca stabilizuje także funkcje układu nerwowego. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz