poniedziałek, 9 grudnia 2013

„Słuchaj swojego ciała”



       Naucz się odpowiadać na naturalne sygnały swojego ciała i unikaj pokus, które pojawiają się, gdy jesteś najedzony i powodują dysonans w poczuciu łaknienia. Naucz się rozpoznawać różnicę między fizycznym głodem, a emocjonalnym.Wybór pożywienia powinien być uzależniony od kondycji aniżeli przyzwyczajenia.
      Plan regularnych posiłków może być elastyczny. Jeśli nie czujesz głodu w trakcie pory jedzenia, odłóż czynność na później. Zaczekaj na następny lub zjedz bardzo mało.
      Zaprzestań jedzenia, gdy czujesz mile uczucie najedzenia, a nie wówczas, gdy jesteś pełen. Nie bój się zostawić resztek na talerzu. Można je spożyć w innym czasie i przechować.
      Jedz regularnie podobne porcje posiłków. Śniadanie powoduje, że spalamy więcej energii.

      Witarianizm pozwala na zjadanie ogromnych porcji i nadal tracić na wadze (w szczególności zieleniny i jarzyn). Należy się skupić na nasionach, orzechach i pokarmach wysoko tłuszczowych.
      Jedzmy na siedząco przy stole. Pożywienie umieśćmy w misce, na talerzu i śniadaniówce.
      Nie podjadajmy podczas szykowania jedzenia. Można wziąć łyk herbaty ziołowej.
      Ruszajmy się przed telewizorem. Zajmijmy czymś ręce, aby nie podjadać. Robótki, prasowanie, rowerek stacjonarny.
      Zadbajmy o higienę jamy ustnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz