niedziela, 15 czerwca 2014

Piernik na sodzie

Piernik wegański na sodzie

       Wyszperałam w internecie przepis na wegański piernik na sodzie. Po upieczeniu muszę przyznać, że był to wspaniały wybór. Wypiek jest ciut za słodki jak na moje podniebienie, ale puszystość, rowek wzdłuż ciasta i kolor są wzorowe. Piernik smakuje wybornie.

1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej zwykłej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka wody
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka przyprawy do piernika
1 płaska łyżka sody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Wymieszać składniki łopatką.
Przełożyć do wąskiej formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na 40 minut.

Źródło: inspiracja1 , inspiracja2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz