poniedziałek, 15 grudnia 2014

Tęcza na talerzu - Pomarańczowy

Morele
Kurkumina: źródło: kurkuma
antyoksydant pomaga zrównoważyć wysoko tłuszczową dietę
dodatek do sałatek, surówek, dressingów, ciastom nadaje żółty kolor


Beta-kryptoksantyna:
Beta kryptoksantyna należy do grupy karotenoidów, a konkretniej do ksantofili. W organizmie ludzkim, beta-kryptoksantyna przekształca się w witaminę A (retinol). Beta-kryptoksantyna jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega, że ​​wolne rodniki mogą uszkodzić komórki i DNA.
źródło: papaja, tangerynki
ważna rola w widzeniu, budowie kości i wzroście komórek

Alfa-karoten:źródło: bataty, marchewka, melon cantaloupe, dynia
wzmacnia układ odpornościowy, dostarcza witaminę A organizmowi
najlepiej przygotowywać z dodatkiem tłuszczu lub np. awokado

Hesperydyna i Naringenina:
źródło: owoce cytrusowe
flawonoidy wzmacniają układ odpornościowy i są silnymi wymiataczami wolnych rodników z organizmu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz