piątek, 12 grudnia 2014

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
505g mąki żytniej żurkowej
508g mąki pszennej razowej, typ 1850
4 łyżeczki soli
14g mielonego siemienia
108g łuskanego słonecznika
52g mielonych konopi
10 łyżeczek (90g) zakwasu

Wsypać mąki i resztę składników do wysokiej miski i wyrabiać.
Gdy powstanie w miarę jednolite ciasto, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Nakryć lub wstawić do piekarnika i odstawić na 8-9 godzin do wyrośnięcia.
Po tym czasie nastawić piekarnik na 190C i razem z chlebem ustawić kokilki z wodą.
Piec 1 h 20 minut.

Szerzej o konopi i siemieniu tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz