sobota, 31 stycznia 2015

Dieta Starch Solution


  • pomysłodawca: John McDougall,
  • weganizm,
  • źródłem kalorii produkty skrobiowe, węglowodany złożone,
  • 80/10/10,
  • 70% skrobi, 20% warzyw, 10% owoców,
  • produkty skrobiowe jemy bez ograniczeń,
  • warzywa skrobiowe: ziemniaki, bataty, brukiew, kukurydza, marchewka, burak, rzepa, daikon, karczochy, pasternak, pietruszka, seler, topinambur, dynia, kiełki, tapioka,
  • warzywa strączkowe: wszelkie fasole, bób, ciecierzyca, soczewica, groch, oprócz soi (za dużo tłuszczu),
  • zboża: ryż, gryka, jęczmień, proso (kasza jaglana), quinoa (komosa ryżowa), żyto, pszenica, owies, płatki owsiane, kasze, kukurydza, mąka (ziemniaczana, razowa pszenna, fasoli lima, ciecierzycy, ryżu, jęczmienia, owsa, kukurydzy), makarony, pieczywo,
  • nie za dużo owoców, warzyw i grzybów - nie zaspokajają apetytu na długo,
  • 1-3 owoce dziennie,
  • 1/3 - 1/2 talerza to warzywa,
  • suplementować witaminę B12,
  • dozwolone minimalne ilości tłuszczu, soli i cukru oraz glutenu,
  • unikać: olejów, produktów przetworzonych, proteiny sojowej, orzechów i nasion, orzechów ziemnych (strączkowe), oliwek, awokado, kokosa, suszonych owoców, soków i przecierów owocowych, mąki, cukrów i słodkich syropów,
  • ekonomiczna dieta,
  • ciepłe posiłki rozgrzewają w chłodne miesiące,
  • ekspozycja ciała na działanie promieni słonecznych,
  • wskazana aktywność fizyczna.
źródło:
McDougall

Obrazkowa Książka McDougalla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz