- pomysłodawca: John McDougall,
- weganizm,
- źródłem kalorii produkty skrobiowe, węglowodany złożone,
- 80/10/10,
- 70% skrobi, 20% warzyw, 10% owoców,
- produkty skrobiowe jemy bez ograniczeń,
- warzywa skrobiowe: ziemniaki, bataty, brukiew, kukurydza, marchewka, burak, rzepa, daikon, karczochy, pasternak, pietruszka, seler, topinambur, dynia, kiełki, tapioka,
- warzywa strączkowe: wszelkie fasole, bób, ciecierzyca, soczewica, groch, oprócz soi (za dużo tłuszczu),
- zboża: ryż, gryka, jęczmień, proso (kasza jaglana), quinoa (komosa ryżowa), żyto, pszenica, owies, płatki owsiane, kasze, kukurydza, mąka (ziemniaczana, razowa pszenna, fasoli lima, ciecierzycy, ryżu, jęczmienia, owsa, kukurydzy), makarony, pieczywo,
- nie za dużo owoców, warzyw i grzybów - nie zaspokajają apetytu na długo,
- 1-3 owoce dziennie,
- 1/3 - 1/2 talerza to warzywa,
- suplementować witaminę B12,
- dozwolone minimalne ilości tłuszczu, soli i cukru oraz glutenu,
- unikać: olejów, produktów przetworzonych, proteiny sojowej, orzechów i nasion, orzechów ziemnych (strączkowe), oliwek, awokado, kokosa, suszonych owoców, soków i przecierów owocowych, mąki, cukrów i słodkich syropów,
- ekonomiczna dieta,
- ciepłe posiłki rozgrzewają w chłodne miesiące,
- ekspozycja ciała na działanie promieni słonecznych,
- wskazana aktywność fizyczna.
McDougall
Obrazkowa Książka McDougalla

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz