sobota, 31 stycznia 2015

Tort ziemniaczany z korzennymi wiórami z sokowirówki

Tort warzywny i jego warstwy

Tort przed i po spałaszowaniu

Tort ziemniaczany z korzennymi wiórami z sokowirówki


5 ziemniaków
2 garście wiórów powstałych z wyciskania soku z warzyw korzennych (burak, marchewka, seler)
brukselka
2 łyżeczki mielonego siemienia
zioła: seler suszony, majeranek, zioła prowansalskie, papryka, pieprz
sól

Ziemniaki ugotować, osolić, ugnieść na puree.
Połowę wyłożyć na dno formy.
Wiórki wrzucić na patelnię, dolać płynu, ja użyłam wody z gotowania ziemniaków, i mieszać.
Dosypać siemię i doprawić.
Masę z wiórek ułożyć na warstwie ziemniaczanej.
Ugotować brukselki.
Ponownie nałożyć warstwę z ziemniaków.
Na wierzch ułożyć połówki brukselek.
Posypać ziołami lub przyprawami dla ozdoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz