czwartek, 29 stycznia 2015

Witarianizm a wypróżnianie



   Często mówi się o tym, co jadać, będąc na witarianizmie czy weganizmie, ale pomija się ważną sprawę wydalania. Podobnie, jak wygląd języka czy miejsc wokół oczu, należy zwrócić uwagę na kształt, wielkość, kolor, zapach czy regularność.
  Jeśli spożywa się 2-3 posiłki dziennie, wówczas powinno się oddawać stolec raz dziennie.
  Kał powinien być brązowy z powodu żółci, która jest produkowana w wątrobie i spełnia ważną rolę w trawieniu. Ciemne i czarne stolce mogą sugerować krew, a to wrzody lub nowotwór. Oczywiście buraki również barwią stolec, ale to całkiem normalne. Żółta kupa może oznaczać problemy z pęcherzykiem żółciowym.
   Żywność powinna opuścić ciało w przeciągu jednego do trzech dni. Dłuższe zatrzymanie kału wiąże się z gniciem treści jelitowej, wytworzeniem toksyn. Dlatego duża ilość pożywienia i wysoka zawartość błonnika w diecie jest tak ważna.
   Stolec powinien być gładki i miękki. Uformowany w długi wałeczek, nie szereg kulek. Kał nie powinien być ani twardy, wyschnięty, ani rzadki, brejowaty.
   Zapach kupy powinien być neutralny. Nieprzyjemny, gnilny zapach spowodowany jest długim pobytem stolca w układzie trawiennym oraz niską zawartością błonnika w diecie. Smród wiąże się z chorobami: celiakia, chorobą Crohna, chronicznym zapaleniem trzustki, mukowiscydozą.
   Warto przejść na witarianizm, ruszać się, pić dużo wody, kucać przy robieniu kupy.

Inspirujący artykuł

Cudowne Diety

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz