środa, 4 lutego 2015

Dieta oczyszczająca dr Ewy Dąbrowskiej



Dieta wegańska nisko węglowodanowa, polski przykład Whole-Food, Plant-Based Diet (diety opartej na nieprzetworzonej żywności):

  • twórca: dr Ewa Dąbrowska, internista z Gdańska,
  • koncentracja na całych, nisko przetworzonych produktach roślinnych,
  • pijemy 2 litry płynów dziennie,
  • pije się płyny ciepłe: słabe herbaty liściaste, herbaty ziołowe (rumianek, mięta, melisa), herbaty z hibiskusa, wodę z cytryną, z imbirem,
  • oraz płyny chłodne: wodę, soki świeżo wyciskane z jarzyn i owoców, soki z kiszonych jarzyn,
  • ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna,
  • najlepiej spożywać produkty surowe, bioaktywne, w postaci naturalnej,
  • dozwolone produkty: 
  1. korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa,
  2. liściaste: sałata, seler naciowy, natka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła,
  3. cebulowe: cebula, por, czosnek,
  4. psiankowate: papryka, pomidor,
  5. kapustne: wszelkie kapusty, brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa,
  6. dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek,
  7. owoce: jabłka, cytryny, grejpfruty,
  • ograniczamy przy oczyszczaniu organizmu: słodkie owoce, warzywa strączkowe, ziemniaki, awokado, zboża, orzechy, nasiona, oleje,
  • jeśli stosujemy dietę jako styl życia dbamy o to, by produkty zbożowe były pełnoziarniste, warzywa i owoce to połowa posiłku, okazjonalnie jemy warzywa strączkowe, orzechy i nasiona,
  • kupujemy sezonowe i możliwie lokalne warzywa i owoce,
  • gotowanie czy duszenie potraw powinno trwać krótko, produkty powinny być jędrne, do gryzienia,
  • kolejność spożywania pokarmów: płyny (woda, soki, koktajle, zupa) -> surowe warzywa i owoce -> duszone/ gotowane jarzyny i owoce.
Propozycje jadłospisu dr Dąbrowskiej:

ŚNIADANIE:  pomidor z cebulą; 
ogórek kiszony; 
surówka z rzepy, rzodkiewki, jabłka; 
surówka z czerwonej kapusty z czosnkiem; 
sok z marchwi; 
sok z surowego buraka z wodą i sokiem z cytryny; 
herbata miętowa.

OBIAD: kapuśniak ze świeżej kapusty;
surówka z czerwonej i żółtej papryki z jabłkiem i ogórkiem kiszonym; 
pomidor z cebulą; 
kompot z jabłek; 
1/2 grapefruita. 

KOLACJA: mus jabłkowy; 
surówka z marchwi i jabłka; 
surówka z selera, dyni, jabłka; 
sok z marchwi; 
herbata wieloowocowa.  

ŚNIADANIE:  marchew gotowana w całości; 
pomidor z cebulą; 
surówka: kiszona kapusta, papryka, szczypiorek, natka, jabłko; 
sok z marchwi; 
herbata miętowa.

OBIAD: kapuśniak ze świeżej kapusty; 
kabaczek pokrojony w paski i ugotowany; 
surówka z marchwi, jabłka, chrzanu, kiełków lucerny; 
sałata z sokiem z cytryny; 
sok z jabłek i buraków. 

KOLACJA: leczo jarskie; 
surówka z kapusty białej z papryką; 
buraczki na gorąco; 
sok z selera i marchwi; 
herbata owocowa. 

ŚNIADANIE: surówka: jabłko z chrzanem; 
sok warzywny: marchew, seler, rzepa, burak, cytryna; 
kalafior gotowany; 
pomidor z ogórkiem kiszonym; 
herbata z dzikiej róży.

OBIAD: gołąbki jarskie;
 buraczki na gorąco; 
surówka: pory z jabłkiem; 
kompot z jabłek. 

KOLACJA: surówka: ogórek kiszony, gotowany burak, cebula;
surówka: świeża kapusta, jabłko; 
sok jabłkowy; 
herbata z hibiskusa.


źródło:
Cudowne diety
książki dr E. Dąbrowskiej: Przywracać zdrowie żywieniem; Ciało i ducha ratować żywieniem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz