Dieta wegańska nisko węglowodanowa, polski przykład Whole-Food, Plant-Based Diet (diety opartej na nieprzetworzonej żywności):
- twórca: dr Ewa Dąbrowska, internista z Gdańska,
- koncentracja na całych, nisko przetworzonych produktach roślinnych,
- pijemy 2 litry płynów dziennie,
- pije się płyny ciepłe: słabe herbaty liściaste, herbaty ziołowe (rumianek, mięta, melisa), herbaty z hibiskusa, wodę z cytryną, z imbirem,
- oraz płyny chłodne: wodę, soki świeżo wyciskane z jarzyn i owoców, soki z kiszonych jarzyn,
- ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna,
- najlepiej spożywać produkty surowe, bioaktywne, w postaci naturalnej,
- dozwolone produkty:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa,
- liściaste: sałata, seler naciowy, natka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła,
- cebulowe: cebula, por, czosnek,
- psiankowate: papryka, pomidor,
- kapustne: wszelkie kapusty, brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa,
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek,
- owoce: jabłka, cytryny, grejpfruty,
- ograniczamy przy oczyszczaniu organizmu: słodkie owoce, warzywa strączkowe, ziemniaki, awokado, zboża, orzechy, nasiona, oleje,
- jeśli stosujemy dietę jako styl życia dbamy o to, by produkty zbożowe były pełnoziarniste, warzywa i owoce to połowa posiłku, okazjonalnie jemy warzywa strączkowe, orzechy i nasiona,
- kupujemy sezonowe i możliwie lokalne warzywa i owoce,
- gotowanie czy duszenie potraw powinno trwać krótko, produkty powinny być jędrne, do gryzienia,
- kolejność spożywania pokarmów: płyny (woda, soki, koktajle, zupa) -> surowe warzywa i owoce -> duszone/ gotowane jarzyny i owoce.
ŚNIADANIE:
pomidor z cebulą;
ogórek kiszony;
surówka z rzepy, rzodkiewki, jabłka;
surówka z czerwonej kapusty z czosnkiem;
sok z marchwi;
sok z surowego
buraka z wodą i sokiem z cytryny;
herbata miętowa.
OBIAD:
kapuśniak ze świeżej kapusty;
surówka z czerwonej i żółtej papryki z
jabłkiem i ogórkiem kiszonym;
pomidor z cebulą;
kompot z jabłek;
1/2
grapefruita.
surówka z marchwi i jabłka;
surówka z selera, dyni, jabłka;
sok z marchwi;
herbata wieloowocowa.
ŚNIADANIE: marchew gotowana w całości;
pomidor z cebulą;
surówka: kiszona kapusta, papryka, szczypiorek, natka, jabłko;
sok z marchwi;
herbata miętowa.
OBIAD:
kapuśniak ze świeżej kapusty;
kabaczek pokrojony w paski i ugotowany;
surówka z marchwi, jabłka, chrzanu, kiełków lucerny;
sałata z sokiem z
cytryny;
sok z jabłek i buraków.
surówka z kapusty białej z papryką;
buraczki na gorąco;
sok z selera i marchwi;
herbata owocowa.
ŚNIADANIE: surówka: jabłko z chrzanem;
sok warzywny: marchew, seler, rzepa, burak, cytryna;
kalafior gotowany;
pomidor z ogórkiem kiszonym;
herbata z dzikiej róży.
OBIAD: gołąbki jarskie;
buraczki na gorąco;
surówka: pory z jabłkiem;
kompot z jabłek.
KOLACJA: surówka: ogórek kiszony, gotowany burak, cebula;
surówka: świeża kapusta, jabłko;
sok jabłkowy;
herbata z hibiskusa.
źródło:
Cudowne diety
książki dr E. Dąbrowskiej: Przywracać zdrowie żywieniem; Ciało i ducha ratować żywieniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz