środa, 4 lutego 2015

80/10/10 vs. Raw Till 4 vs. Starch Solution (II)



Witarianizm
Opiera się na weganizmie w wersji surowej. Dostarcza się wówczas wszelkich składników odżywczych i enzymów. Dieta wykreowana przez dr. Douglasa Grahama i rekomendowana w jego książce 80/10/10. Jest mnóstwo zalet tego sposobu żywienia, w tym: utrata wagi, dużo energii, usprawnienie trawienia, piękna, gładka skóra i leczenie chorób (włącznie z nowotworem i cukrzycą). Surowy weganizm opiera się na owocach, jarzynach, orzechach, nasionach, pestkach, kiełkach, ziołach i dodatkach, które nie są poddane działaniu temperatury powyżej 45C. Przeważnie spożywa się owoce, bo one zawierają cukry proste.
80-10-10 węglowodany/białko/tłuszcze;
Te proporcje dla osoby spożywającej 2000 kcal na dzień będzie wyglądała tak:
1600 kcal z węglowodanów
200 kcal z białka
200 kcal z tłuszczu


Raw Till 4
To dieta przejściowa między witarianizmem 100% surową dietą a The Starch Solution, która opiera się na gotowanej skrobi.
  • wzrost energii,
  • żadnych ograniczeń ilościowych, 
  • wzdęcia,
  • trudności w czasie zimy,

  1. witarianizm na śniadanie i obiad, weganizm na kolację,
  2. picie 3 litrów wody dziennie,
  3. zachować stosunek 80/10/10 węglowodanów-białek-tłuszczów,
  4. przynajmniej 2500kcal dla kobiet i 3000kcal dla mężczyzn,
  5. przykładowe menu:

Przed śniadaniem 750 ml - 1 litra wody
Śniadanie: soczysty owoc, jeśli to możliwe (winogrona lub1/2 arbuza) lub 8-10 bananów w koktajlu
Obiad: kolejne 8-10 bananów w koktajlu lub 20 daktyli zawiniętych w sałatę
Podwieczorek: 1-2 jabłka z 1 ogórkiem i sokiem z cytryny lub gotowane warzywo
Kolacja: 4-5 dużych ziemniaków lub 1 1/2 szklanki ryżu (mierzone na sucho) lub 300-500 gramów makaronu kukurydzianego z pastą pomidorową

The Starch Solution
Skrobia – rośliny przechowują skrobię w korzeniach, łodygach, liściach, kwiatach, nasionach i owocach. Jest to dla nich źródło energii na zimę, by przeżyć i mieć siłę na rozwój wiosną. Tak robią warzywa skrobiowe, strączkowe, zboża. Ich skoncentrowane węglowodany nie tylko utrzymują rośliny, lecz także dostarczają energię ludziom. Enzym zawarty w ślinie – amylaza – rozkłada długie łańcuchy węglowodanów na cukry proste. Zatem źródłem są cukry złożone.
Owoce oferują krótkotrwały zastrzyk energii z cukrów prostych. Tylko skrobia zapewnia powolne spalanie i utrzymanie energii na dłużej. Owoce nam smakują, są źródłem witamin. Zielone, żółte i pomarańczowe warzywa nie skrobiowe nadają smaku, aromatu, barw, lecz według McDougalla nie zaspokoją naszego apetytu na długo.
 

  • szybciej zaspokaja głód,
  • produkty skrobiowe tańsze od owoców i jarzyn,
    warzywa i owoce w mniejszości,
    70-20-10 skrobia/warzywa/owoce
    mono posiłki – jeden produkt skrobiowy na wszystkie posiłki,
  • brak wzdęć po posiłkach,
  • więcej kalorii w posiłku, które zaspokajają apetyt,
  • nie ma ograniczeń kalorycznych,
  • więcej możliwości jedzenia poza domem,
  • świetna opcja na zimę: rozgrzewające posiłki, mało owoców lokalnych,

  • ograniczenie owoców,
  • ograniczenie jarzyn,
  • skrobiowe trudniej strawne niż owoce i warzywa, problemy z trawieniem,
  • potrzeba pić więcej płynów, bo gotowane produkty zawierają mniej wody niż surowe,
  • prawie wszystkie posiłki są gotowane,
  • zaleca się jeść przez cały dzień wybrany produkt skrobiowy (np. cały dzień, a nawet tydzień jemy ziemniaki)
Skrobiowe

Zboża: jęczmień, kasza gryczana, kukurydza, kasza jaglana, płatki owsiane, ryż, żyto, pszenica, dziki ryż


Strączkowe: fasole, soczewica, groch, ciecierzyca, orzechy ziemne

Skrobiowe warzywa: marchewka, karczochy, pietruszka, ziemniaki, bataty, kabaczek, dynia

Zielone, żółte, pomarańczowe warzywa (nieskrobiowe): brokuł, brukselka, kapusta, kalafior, seler naciowy, szczypiorek, bakłażan, czosnek, fasolka szparagowa, jarmuż, por, sałata, cebula, papryka, rzodkiewka, rabarbar, szpinak, cukinia, rzepa



Owoce: jabłka, morele, banany, jagody, wiśnie, figi, grejpfruty, winogrona, mango, melony, nektarynki, pomarańcze, papaje, brzoskwinie, persymony, ananasy, śliwki, mandarynki, arbuzy

  1. Należy zachować stosunek 70/20/10 skrobi-warzyw-owoców.
  2. Nie każdy lubi gotować czy jeść przez cały dzień gotowane produkty skrobiowe. Ciepłe potrawy nie zawsze dodają energii. Mogą odwodnić. Łączenie skrobi z owocami nie jest dobre.
  3. przykładowe menu na cały dzień:
2 szklanki ugotowanej – 1 1/2 szklanki (350g) suchej soczewicy z gotowanymi warzywami i 2-3 porcjami owoców 

źródło:
10-dniowy plan posiłków The Starch Solution


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz