Witarianizm
Opiera się na weganizmie w wersji
surowej. Dostarcza się wówczas wszelkich składników odżywczych i
enzymów. Dieta wykreowana przez dr. Douglasa Grahama i rekomendowana
w jego książce 80/10/10. Jest mnóstwo zalet tego sposobu żywienia,
w tym: utrata wagi, dużo energii, usprawnienie trawienia, piękna,
gładka skóra i leczenie chorób (włącznie z nowotworem i
cukrzycą). Surowy weganizm opiera się na owocach, jarzynach,
orzechach, nasionach, pestkach, kiełkach, ziołach i dodatkach,
które nie są poddane działaniu temperatury powyżej 45C.
Przeważnie spożywa się owoce, bo one zawierają cukry proste.
80-10-10
węglowodany/białko/tłuszcze; Te proporcje dla osoby spożywającej 2000 kcal na dzień będzie wyglądała tak:
1600 kcal z węglowodanów
200 kcal z białka
200 kcal z tłuszczu
Raw Till 4
To dieta przejściowa między
witarianizmem 100% surową dietą a The Starch Solution, która
opiera się na gotowanej skrobi.
- wzrost energii,
- żadnych ograniczeń ilościowych,
- wzdęcia,
- trudności w czasie zimy,
- witarianizm na śniadanie i obiad, weganizm na kolację,
- picie 3 litrów wody dziennie,
- zachować stosunek 80/10/10 węglowodanów-białek-tłuszczów,
- przynajmniej 2500kcal dla kobiet i 3000kcal dla mężczyzn,
- przykładowe menu:
Przed śniadaniem 750 ml -
1 litra wody
Śniadanie: soczysty owoc, jeśli to możliwe (winogrona lub1/2 arbuza) lub 8-10 bananów w koktajlu
Obiad: kolejne 8-10 bananów w koktajlu lub 20 daktyli zawiniętych w sałatę
Podwieczorek: 1-2 jabłka z 1 ogórkiem i sokiem z cytryny lub gotowane warzywo
Kolacja: 4-5 dużych ziemniaków lub 1 1/2 szklanki ryżu (mierzone na sucho) lub 300-500 gramów makaronu kukurydzianego z pastą pomidorową
Śniadanie: soczysty owoc, jeśli to możliwe (winogrona lub1/2 arbuza) lub 8-10 bananów w koktajlu
Obiad: kolejne 8-10 bananów w koktajlu lub 20 daktyli zawiniętych w sałatę
Podwieczorek: 1-2 jabłka z 1 ogórkiem i sokiem z cytryny lub gotowane warzywo
Kolacja: 4-5 dużych ziemniaków lub 1 1/2 szklanki ryżu (mierzone na sucho) lub 300-500 gramów makaronu kukurydzianego z pastą pomidorową
The Starch Solution
Skrobia
– rośliny przechowują skrobię w korzeniach, łodygach, liściach,
kwiatach, nasionach i owocach. Jest to dla nich źródło energii na
zimę, by przeżyć i mieć siłę na rozwój wiosną. Tak robią
warzywa skrobiowe, strączkowe, zboża. Ich skoncentrowane
węglowodany nie tylko utrzymują rośliny, lecz także dostarczają
energię ludziom. Enzym zawarty w ślinie – amylaza – rozkłada
długie łańcuchy węglowodanów na cukry proste. Zatem źródłem są cukry złożone.
Owoce
oferują krótkotrwały zastrzyk energii z cukrów prostych. Tylko
skrobia zapewnia powolne spalanie i utrzymanie energii na dłużej.
Owoce nam smakują, są źródłem witamin. Zielone, żółte i
pomarańczowe warzywa nie skrobiowe nadają smaku, aromatu, barw, lecz według McDougalla nie zaspokoją naszego apetytu na długo.
- szybciej zaspokaja głód,
- produkty skrobiowe tańsze od owoców i jarzyn,70-20-10 skrobia/warzywa/owocemono posiłki – jeden produkt skrobiowy na wszystkie posiłki,
- brak wzdęć po posiłkach,
- więcej kalorii w posiłku, które zaspokajają apetyt,
- nie ma ograniczeń kalorycznych,
- więcej możliwości jedzenia poza domem,
- świetna opcja na zimę: rozgrzewające posiłki, mało owoców lokalnych,
- ograniczenie owoców,
- ograniczenie jarzyn,
- skrobiowe trudniej strawne niż owoce i warzywa, problemy z trawieniem,
- potrzeba pić więcej płynów, bo gotowane produkty zawierają mniej wody niż surowe,
- prawie wszystkie posiłki są gotowane,
- zaleca się jeść przez cały dzień wybrany produkt skrobiowy (np. cały dzień, a nawet tydzień jemy ziemniaki)
Zboża: jęczmień, kasza gryczana, kukurydza, kasza jaglana, płatki owsiane, ryż, żyto, pszenica, dziki ryż
Strączkowe: fasole, soczewica, groch, ciecierzyca, orzechy ziemne
Skrobiowe warzywa: marchewka, karczochy, pietruszka, ziemniaki, bataty, kabaczek, dynia
Zielone, żółte, pomarańczowe warzywa (nieskrobiowe): brokuł, brukselka, kapusta, kalafior, seler naciowy, szczypiorek, bakłażan, czosnek, fasolka szparagowa, jarmuż, por, sałata, cebula, papryka, rzodkiewka, rabarbar, szpinak, cukinia, rzepa
Owoce:
jabłka, morele, banany, jagody, wiśnie, figi, grejpfruty,
winogrona, mango, melony, nektarynki, pomarańcze, papaje,
brzoskwinie, persymony, ananasy, śliwki, mandarynki, arbuzy
- Należy zachować stosunek 70/20/10 skrobi-warzyw-owoców.
- Nie każdy lubi gotować czy jeść przez cały dzień gotowane produkty skrobiowe. Ciepłe potrawy nie zawsze dodają energii. Mogą odwodnić. Łączenie skrobi z owocami nie jest dobre.
- przykładowe menu na cały dzień:
2 szklanki ugotowanej – 1 1/2 szklanki (350g)
suchej soczewicy z gotowanymi warzywami i 2-3 porcjami owoców
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz