"Niedobór witaminy D jest silnie powiązany z obniżeniem odporności i 
znacznie zwiększonym ryzykiem wielu chorób np: nowotworów (w zależności 
od typu raka niedobór oznacza nawet kilkakrotnie większe ryzyko), stanów
 zapalnych, osteoporozy, depresji, chorób układu krążenia, podwyższonego
 ciśnienia, otyłości, cukrzycy, zapalenia stawów, stwardnienia 
rozsianego, chorób autoimmunologicznych, bezpłodności i wielu innych. Człowiek jest "zaprojektowany" do przebywania na zewnątrz."*
- 
Słońce 
100%
za darmo otrzymujemy witaminę D ze słońca. Słońce
jest najbezpieczniejszym, najbardziej skutecznym, naturalnym i
najstarszym znanym źródłem witaminy D. Możemy produkować
wszystko, czego potrzebuje nasz organizm przy zerowym ryzyku
przedawkowania poprzez uzyskanie odpowiedniej ekspozycji na słońce.
Witamina D jest wytwarzana w wyniku interakcji naszego naskórka z
promieniami UVB, gdy łączy się z formą cholesterolu w skórze
zwanego 7-dehydrocholesterol. Pierwszy etap produkcji odbywa się na
powierzchni skóry i trwa wiele godzin. Podobno nawet po 24 godzinach
od ekspozycji dochodzi do pełnej absorpcji witaminy D. Oznacza to,
że bezpośrednio po ekspozycji na słońcu należy powstrzymać się
od gorących pryszniców czy używania mydła na całym ciele. Jeśli
czujesz się "brudny" i "spocony" można spłukać
się zimną wodą i umyć mydłem te "śmierdzące części
ciała". Jeszcze jedna uwaga do rozważenia jest taka, że
większość kosmetyków przeciwsłonecznych blokuje również do 95%
produkcji witaminy D, nawet niskie 8 SPF. Najlepiej eksponować jak
największą powierzchnię ciała. Ważne jest także to, aby robić
to w godzinach przed 10-11.00 i po 15.00. Można to sprawdzić po
cieniu. Gdy nasz cień jest długi, można wystawić się na
działanie promieni słonecznych. To latem, zimą natomiast warto
wystawić ciało w godzinach około południowych, gdy słońce
najmocniej oddziałuje (10.00-14.00). W starożytności zalecano
patrzeć na słońce w czasie wschodu i zachodu. Dwadzieścia minut opalania to 10 000IE, czyli 250µg.
- 
Grzyby 
Roślinnym
źródłem witaminy D są grzyby. Szczególnie, gdy są wystawione na
działanie promieni ultrafioletowych B z 18IU do 400IU. Jeszcze
bardziej zdumiewające, w lecie 2004 roku, mykolog Paul Stamets
odkrył, że poziom witaminy D w świeżo zebranych, uprawianych pod
przykryciem grzybach shiitake wzrosła z 110 IU (2,75 µg) do
zadziwiającego 46000 IU (1150 µg) w 100 g, gdy grzyby zostały
umieszczone na zewnątrz w słońcu na zaledwie sześć godzin
skierowane kapeluszem w górę (gdy kapelusze były skierowane w dół,
poziom wzrósł do 10.900 IU (272,5 µg)). To pokazuje, że grzyby
produkują znacznie więcej witaminy D z blaszek skierowanych w górę,
dalsze badania wykazały, że nie ma znaczny wzrost po 16 godzinach
od ekspozycji na słońce.
- 
Suplementy
 
 - 
Awokado zawiera 5 mikrogramów, czyli profilaktyczną dawkę witaminy D w 100g. - 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz