piątek, 27 lutego 2015

Witamina D - źródła


"Niedobór witaminy D jest silnie powiązany z obniżeniem odporności i znacznie zwiększonym ryzykiem wielu chorób np: nowotworów (w zależności od typu raka niedobór oznacza nawet kilkakrotnie większe ryzyko), stanów zapalnych, osteoporozy, depresji, chorób układu krążenia, podwyższonego ciśnienia, otyłości, cukrzycy, zapalenia stawów, stwardnienia rozsianego, chorób autoimmunologicznych, bezpłodności i wielu innych. Człowiek jest "zaprojektowany" do przebywania na zewnątrz."*
  1. Słońce
100% za darmo otrzymujemy witaminę D ze słońca. Słońce jest najbezpieczniejszym, najbardziej skutecznym, naturalnym i najstarszym znanym źródłem witaminy D. Możemy produkować wszystko, czego potrzebuje nasz organizm przy zerowym ryzyku przedawkowania poprzez uzyskanie odpowiedniej ekspozycji na słońce. Witamina D jest wytwarzana w wyniku interakcji naszego naskórka z promieniami UVB, gdy łączy się z formą cholesterolu w skórze zwanego 7-dehydrocholesterol. Pierwszy etap produkcji odbywa się na powierzchni skóry i trwa wiele godzin. Podobno nawet po 24 godzinach od ekspozycji dochodzi do pełnej absorpcji witaminy D. Oznacza to, że bezpośrednio po ekspozycji na słońcu należy powstrzymać się od gorących pryszniców czy używania mydła na całym ciele. Jeśli czujesz się "brudny" i "spocony" można spłukać się zimną wodą i umyć mydłem te "śmierdzące części ciała". Jeszcze jedna uwaga do rozważenia jest taka, że większość kosmetyków przeciwsłonecznych blokuje również do 95% produkcji witaminy D, nawet niskie 8 SPF. Najlepiej eksponować jak największą powierzchnię ciała. Ważne jest także to, aby robić to w godzinach przed 10-11.00 i po 15.00. Można to sprawdzić po cieniu. Gdy nasz cień jest długi, można wystawić się na działanie promieni słonecznych. To latem, zimą natomiast warto wystawić ciało w godzinach około południowych, gdy słońce najmocniej oddziałuje (10.00-14.00). W starożytności zalecano patrzeć na słońce w czasie wschodu i zachodu. Dwadzieścia minut opalania to 10 000IE, czyli 250µg.
  1. Grzyby
Roślinnym źródłem witaminy D są grzyby. Szczególnie, gdy są wystawione na działanie promieni ultrafioletowych B z 18IU do 400IU. Jeszcze bardziej zdumiewające, w lecie 2004 roku, mykolog Paul Stamets odkrył, że poziom witaminy D w świeżo zebranych, uprawianych pod przykryciem grzybach shiitake wzrosła z 110 IU (2,75 µg) do zadziwiającego 46000 IU (1150 µg) w 100 g, gdy grzyby zostały umieszczone na zewnątrz w słońcu na zaledwie sześć godzin skierowane kapeluszem w górę (gdy kapelusze były skierowane w dół, poziom wzrósł do 10.900 IU (272,5 µg)). To pokazuje, że grzyby produkują znacznie więcej witaminy D z blaszek skierowanych w górę, dalsze badania wykazały, że nie ma znaczny wzrost po 16 godzinach od ekspozycji na słońce.
  1. Suplementy
     
    Awokado zawiera 5 mikrogramów, czyli profilaktyczną dawkę witaminy D w 100g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz