sobota, 28 lutego 2015

Recyklingowe warzywne ciastka z pulpy

Recyklingowe warzywne ciastka z pulpy

273g pulpy warzywnej pochodzącej z sokowirówki po wyciśnięciu soku (burak, marchewka)
274g okary sojowej
509g (5 sztuk) bananów
291g ciasta kakaowego
150g pieguska
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru + do posypania

Składniki wymieszać.
Banany ugnieść widelcem i połączyć z masą warzywną.
Posypać cukrem po wierzchu.
Kłaść cienką warstwę na blaszkę i piec w 180°C, aż ciastka stwardnieją (30-40 minut). Można też dehydrować.
Wyjąć i odstawić do wyschnięcia. Najlepiej na kratce.

Pulpa z sokowirówki to też wartościowy produkt. Nie wyrzucam jej, bo mogę zadziałać w kuchni kreatywnie. Wystarczy wymienić: krakersy, ciasteczka, pastę do smarowania, pasztet, kotleciki. Nie trzeba marnotrawić żywności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz