sobota, 14 stycznia 2017

Beza wegańska

 3 puszki ciecierzycy
cukier puder
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

Z otwartych puszek zlać wodę do naczynia i zaznaczyć poziom płynu.
Będzie to wyznacznik, ile cukru potzrebujemy do wykonania bezy.
Zazwyczaj jest to proporcja 1:1 lub 1:1,3. Także będzie słodko.
I tęże wodę wlać do wysokiego pojemnika/ miski.
Ubić, aż się zbąbluje 5-10 minut.
Dodawać stopniowo cukru i skrobi i kręcić masę na sztywno, jak przy wersji popularnej.
Gotową bezę umieścić w kokilkach, papilotkach, w formie.
Wstawić do nagrzanego do 100-120C piekarnika z termoobiegiem i suszyć (powinno się do nich często zaglądać) 2-3 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz