środa, 9 maja 2018

Kiszone warzywa z pulpą



500g pulpy jarzynowej z sokowirówki
1 papryka zielona, poszatkować
3 marchewki, plasterki
1 czubata łyżka soli

Składniki umieścić w słoju, misie, ja miałam porcelanową wazę do zupy:)
Na dnie pulpę.
Zagotować wodę.
Do dzbanka wlać 1 1/2 -2 szklanki gotowanej wody, rozpuścić sól.
Dolać kranówki, żeby można było swobodnie palec włożyć.
Zalać warzywa, aby płyn zakrył je.
Przykryć wyparzonym talerzykiem i obciążyć go słoikiem z wodą lub dużym kubkiem z wodą.
Nakryć całość ściereczką.
Trzymać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Kiszonka powinna ładnie pachnieć.
Po tygodniu można zawartość przełożyć do słoików.
Ciasno ugnieść i zalać płynem.
Trzymać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz