Wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) - to po polsku "zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych". Miara ta określa pojemność antyoksydacyjną produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy. Metoda została opracowana przez amerykański National Institute on Aging. W 2007 roku podano bazę danych, w której wartości ORAC zostały przeliczone dla porcji pokarmu o masie 100g i wyrażone w mikromolach TE (równoważnik troloksu, pochodnej witaminy E).
Kładzie się nacisk na żywność o wysokim wskaźniku ORAC, która podnosi pojemność antyoksydacyjną krwi ludzkiej, osocza i tkanek o 10-25%.
Sugeruje się, by spożywać 3000 do 5000 jednostek ORAC.
Obróbka termiczna (gotowanie, smażenie, pieczenie) znacznie obniża wartość ORAC, dlatego powinno się skupiać i wybierać surowe, świeże i prawidłowo suszone warzywa, owoce, zioła, nasiona, orzechy.
źródła i podgląd tabeli ORAC:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz