niedziela, 8 stycznia 2023

Skala ORAC

 


Wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) - to po polsku "zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych". Miara ta określa pojemność antyoksydacyjną produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy. Metoda została opracowana przez amerykański National Institute on Aging. W 2007 roku podano bazę danych, w której wartości ORAC zostały przeliczone  dla porcji pokarmu o masie 100g i wyrażone w mikromolach TE (równoważnik troloksu, pochodnej witaminy E). 

Kładzie się nacisk na żywność o wysokim wskaźniku ORAC, która podnosi pojemność antyoksydacyjną krwi ludzkiej, osocza i tkanek o 10-25%. 

Sugeruje się, by spożywać 3000 do 5000 jednostek ORAC.

Obróbka termiczna (gotowanie, smażenie, pieczenie) znacznie obniża  wartość ORAC, dlatego powinno się skupiać i wybierać surowe, świeże i prawidłowo suszone warzywa, owoce, zioła, nasiona, orzechy.


źródła i podgląd tabeli ORAC:

Odżywianie.info.pl

Salaterka.pl

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz