czwartek, 11 kwietnia 2024

Marokańskie smaczki

 Maroko ma typowe dla krajów islamskich upodobanie do słodkości i przypraw.



Soczysta sałatka owocowa

Tu sałatka owocowa w mini pucharku: pomarańcza, banan, truskawka, sok z pomarańczy.


Rozmaryn


Mono warzywne surówki

Surówka z oliwkami



Budda plate - pomidor, ogórek, burak, marchewka, oliwki

Liczne stragany z orzechami i suszonymi owocami

Sok z pomarańczy i granatów świeżo wyciskany

Ogromne truskawki i zielenina

Plastry pomarańczy i banana z cynamonem i cukrem pudrem

banany


zielenina: rzodkiewki, sałaty rzymskie, mięta


różne fasole, bób ważone na tradycyjnej wadze


 Oczywiście znajdziemy tu tradycyjne dania gotowane i smażone oraz odzwierzęce.

Kapiące słodem ciasteczka

mini ciasteczka o różnych kszałtach



 

Tajine to jednocześnie nazwa potrawy, jak i glinianego naczynia, w którym się ją piecze. Może być przygotowany na wiele sposobów z różnych rodzajów mięs, do tego warzywa, suszone owoce czy orzechy. Podawany z płaskim chlebkiem khobz

Podobnie podawana jest kasza kuskus z różnymi rodzajami mięs, z owocami morza, karmelizowaną cebulą, a to wszystko często bywa posypane rodzynkami czy innymi bakaliami. 

Chlebek khobz nadziewa się jak burgera mięsem, grilowanymi warzywami, ziemniakami i harissą

 Harira to marokańska zupa z soczewicy i ciecierzycy, gotowana na wywarze baranim lub wołowym. W wersjach z makaronem, ryżem czy kuskusem. 

Babbouche - zupa ze ślimaków

Harissa - pikantna pasta z papryczek chilli, czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy.

Berber Whisky - to oczywiście nazwa marokańskiej herbaty miętowej oryginalnie z cukrem. Przelewa się ją z imbryka do szklanki przynajmniej trzy razy z odpowiedniej odległości, żeby powstała pianka.

 

ciecierzyca


marokańskie briouat - mięso czy warzywne cygaro z phyllo

pieczywo pszenne

khobz nadziewany jak burger

kluski i khobz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz