poniedziałek, 12 marca 2012

Alive in 5 raw. Gourmet meals in five minutes, Angela Elliott, 2007.

Autorka opisuje, jak surowizna może być zdrowa, zabawna i łatwa w przygotowaniu. Każdy może przyrządzić smaczny posiłek z surowych składników. Pierwsza restauracja witariańska została otwarta w Los Angeles w 1917 roku pod nazwą Eutrophean. Witarianizm nie ogranicza się do sałaty, marchewki i ogórka. Nie można się nią znudzić, bo można codziennie przygotowywać inne potrawy, dlatego pobudza wyobraźnię i sprzyja kreatywności. 

Zalety witarianizmu
  • Jeśli odżywiasz się surowymi roślinami, ładujesz komórki swojego ciała niczym baterie. Uzdrawia i zapobiega rozwojowi chorób.
  • Dodaje energii, poprawia samopoczucie. Promienisty i ładny wygląd.
  • Składniki odżywcze są lepiej przyswajane, gdy spożywamy surowe jedzenie.
  • Jeśli zmagasz się z nadwagą, możesz łatwo schudnąć, a następnie utrzymać prawidłową wagę.
  • Masz jaśniejszy umysł.
  • Odnawia duchowość.
  • Rozbudza kreatywność.
  • Rozprasza złe myśli, smutki, depresyjny nastrój.
  • Utrzymuje planetę w dobrej kondycji poprzez kompostowanie odpadków pochodzenia roślinnego.
  • Twoja kuchnia jest bezpieczna i ekologiczna, bo nic nie gotujesz, nie smażysz, nie pieczesz. Nie emitujesz szkodliwej energii i gazów.
  • Zaplanujesz menu w kilka minut, przyrządzisz i pozmywasz.
  • Nie musisz tracić czasu w kuchni przy przygotowywaniu posiłku.


Odpad z przygotowywania jednego dania, może stanowić bazę dla innego, np. pulpa migdałowa z wyciśnięcia namoczonej masy na mleko będzie podstawą kremu, pasztetu czy ciasta.

Przewodnik:
Karob – to owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w obszarze Morza Śródziemnego. Strąki są mielone i przypominają wówczas sproszkowane kakao.

Migdały – najlepszy wybór spośród orzechów, po namoczeniu szybko kiełkują, są łatwo strawne, najlepiej namoczyć na 12-24h.

Nerkowce -poprawia metabolizm glukozy, łagodzi stany zapalne, najsubtelniejszy smak spośród orzechów, często składnik orzechowego sernika.

Cayenne – zmielona czerwona papryka pozytywnie wpływa na układ krążenia. Zaostrza smak potraw.
Siemię lniane – najlepiej kupować całe ziarna, które zawierają drogocenny tłuszcz omega-3.

Tahini – pasta z sezamu.

Jagody Goji – najbardziej odżywcze owoce pochodzące z Andów (aminokwasy, minerały, karoteny, skoncentrowana witamina C). Sprzyja długowieczności, wspomaga system immunologiczny, siłę. Mają wielkość rodzynek o smaku pomiędzy żurawiną i wiśnią.

Olej z oliwy – tłoczony na zimno i z pierwszego tłoczenia. Smak zależy od klimatu i regionu, w którym dojrzewają oliwki. Najlepsza jest kremowa, gładka, wyrazista i intensywna. 

Pestki dyni – uwalniają od pasożytów, bogate w cynk, minerały.

Rodzynki – idealne do musli. 

Jabłka – zawierają pektyny, błonnik, który sprzyja utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu, regularnemu wypróżnianiu, ożywia spowolnioną perystaltykę.

Morele – bogate w witaminę A, wiele minerałów, w tym żelazo. Oczyszczają krew, zapobiegają anemii, regulują perystaltykę, zapobiegają chorobom układu oddechowego.

Awokado – zawiera tłuszcze omega-3, korzystnie wpływające na serce, mózg, skórę.

Banany – bogate w potas, dostarczają energii, leczy biegunki, zapalenie jelit, wrzody, poprawia trawienie.
Jagody – oczyszczają krew, leczą infekcje.

Melon cantaloupe – bogate w minerały, potas, witaminę A i C, leczy otyłość, choroby krwi, sztywne stawy.

Wiśnie – bogate w magnez i żelazo, oczyszczają nerki, układ moczowy i wątrobę. Doskonałe pożywienie dla artretyków, wysokim ciśnieniem, anemią.

Żurawina – wspomaga pracę nerek, pęcherza ze względu na właściwości kwasotwórcze w organizmie. 

Daktyle – błonnik, potas i żelazo.

Winogrona – jasne i ciemne dostarczają cukrów, które sprzyjają zastrzykowi energii, oczyszczają układ moczowy.

Kiwi – duża zawartość witaminy C.

Cytryna – naturalny antyseptyk, oczyszczający cały organizm.

Mango – wzmacnia układ trawienny, łagodzi zapalenie nerek, bogate w beta-karoten.

Pomarańcze – obniżają wysokie ciśnienie krwi, problemy z płucami, uzupełnia deficyty witaminy C. Tworzą środowisko zasadotwórcze.

Papaja – bogata w papainę, która pomaga regulować problemy trawienne. Zarówno miąższ i sok z papai usuwają martwe komórki oraz śluz z żołądka i jelit. Ma właściwości zasadotwórcze ze względu na zawartość wapnia, witaminy A i C. 

Brzoskwinia – poprawia koloryt i zdrowie skóry, zapobiega anemii, wspomaga układ trawienny, zasadotwórcze.

Śliwki – wspaniale energetyzują i oczyszczają. Działają lekko przeczyszczająco, wiatropędnie i przynosi ulgę przy hemoroidach.

Maliny – zapobiegają otyłości, wysokiemu ciśnieniu krwi, zaparciom. Wspaniałe źródło witaminy C i A.

Truskawki – oczyszczają układ krwionośny, wątrobę, usuwają toksyny. 


Przykładowy plan menu

Poniedziałek
Śniadanie: koktajl pomarańczowy,
Lunch: sorbet wiśniowy
Obiad: kremowa zupa z cukinii
Podwieczorek: zielona sałatka


Wtorek
Śniadanie: „jajecznica”z orzechów i słonecznika z kurkumą i przyprawami
Lunch: krem pomidorowy
Obiad: "gołąbki" z farszem z warzyw


Środa
Śniadanie: jogurt orzechowy z jagodami
Lunch: sałatka
Obiad: kukurydziana symfonia


Czwartek
Śniadanie: koktajl ananasowo-pomarańczowy
Lunch: orientalny obiad
Obiad: pikantna zupa
Kolacja: mandarynki


Piątek
Śniadanie: koktajl bananowy
Lunch: nadziewane papryki
Obiad: sałatka z marchewki i rodzynków

Sobota
Śniadanie: owsianka
Lunch: sałatka caesar - sałata z dressingiem vinegret i kruszonymi orzechami
Obiad: makaronowe paski z białej rzepy z białym sosem


Niedziela
Śniadanie: owsianka jabłkowa z cynamonem
Lunch: raita - dip z przyprawami
Obiad: zupa ziołowa


źródło: 
Książka: Alive in 5 raw. Gourmet meals in five minutes, Angela Elliott, 2007.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz