poniedziałek, 12 marca 2012

Enzymy

Enzymy są katalizatorami i czynnikami sprzyjającymi ważnym procesom chemicznym w organizmie. Niezbędne dla trawienia. Nasze ciało operuje różnymi rodzajami enzymów, jak:
1- trawienne enzymy: produkowane przez żołądek, trzustkę i w mniejszym stopniu jelita.
2- metaboliczne enzymy: wspomagają inne systemy, aby ciało funkcjonowało optymalnie.
3- pokarmowe enzymy: jedynie w pokarmach surowych, niegotowanych i nieprzetworzonych. 

Enzymy wspierają organizm w walce z bakteriami i wirusami. Wszystkie rośliny są zbudowane z białka (aminokwasy), tłuszczu (kwasy tłuszczowe), węglowodanów (glukoza), witamin i minerałów, chociaż w różnych proporcjach. Enzymy znikają w temperaturze powyżej 42C. Pożywienie powinno być dobrze pogryzione.



źródło:
Książka: Diet for a new life, Mariana Bozesan

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz