środa, 7 marca 2012

Kwas kontra Zasada - pH produktów spożywczych

Alkaiczne/Zasadowe:  Medytacja, Modlitwa, Spokój wewnętrzny, Życzliwość & Miłość
  Kwaśne:  Przepracowanie, Złość, Strach, Zazdrość & Stres
  Nadzwyczaj zasadowe produkty - pH 8,5 - 9,0
  Nadzwyczaj kwaśne produkty - pH 5,0 – 5,5
  9,0  Cytryny 1, Arbuz 2
  8,5  Agar Agar 3, Melon Cantaloupe, Pieprz Cayenne (ostra papryczka) 4, Suszone daktyle & figi, Kelp, Kudzu korzeń, Limonki, Mango, Melony, Papaja, Pietruszka korzeń 5, Winogrona bezpestkowe (słodkie), Algi, Szparagi 6, Endywia, Kiwi, Soki owocowe 7, Winogrona (słodkie odmiany), Marakuja, Gruszka (słodkie), Ananas, Rodzynki, Soki warzywne 8
  5,0  Słodycze
  5,5  Napoje gazowane & napoje musujące 34,
        Papierosy, Narkotyki, Mąka (biała, pszenna)
35, Ciastka & ciasta z białej mąki, Cukier (biały) 36, Piwo 31, Brązowy cukier 32, Czekolada, Kawa 33, Dżemy, Makaron (biały), Semolina, Sól rafinowana i jodowana, Herbata czarna, Chleb pszenny, Biały ryż, Biały ocet winny.
  Umiarkowanie Zasadowe - pH 7,5 – 8,0
  Umiarkowanie Kwaśne - pH 6,0 – 6,5
  8.0  Jabłka (słodkie), Morele, Kiełki Alfalfa 9,
Mąka
10, Awokado, Banan (dojrzały), Owoce jagodowe (truskawki, jagody, jeżyny, maliny, poziomki), Marchewka, Seler naciowy, Porzeczki, Daktyle & figi (świeże), Czosnek 11, Agrest, Winogrona (lekko słodkie), Grejpfrut, Guawa, Zioła (zielone liście), Sałata (zielono listne), Nektarynka, Brzoskwinia (słodka), Gruszka (mniej słodka), Groszek (świeży słodki), Kaki/Persymona, Dynia (słodka), Sól morska 12, Szpinak
  7,5  Jabłka (kwaśne), Pędy bambusa, Fasola (świeża zielona), Burak, Papryka, Brokuły, Kapusta, Kalafior, Karob 13, Daikon (Biała rzodkiew „sopel”), Imbir (świeży), Winogrona (kwaśne), Jarmuż, Kalarepa, Sałata (biało-zielona), Pomarańcze, Pasternak, Brzoskwinia (mniej słodkie), Groszek (mniej słodki), Ziemniaki, Dynia (mniej słodka), Maliny, Truskawki, Cukinia 14, Słodka kukurydza (świeża), Tamari 15, Rzepa, Ocet (jabłkowy) 16
  6,0  Soki owocowe słodzone, Syrop klonowy (przetwarzany), Melasa (siarkowana), Kiszonki ze sklepu, Chleby (kupne, fabrykowane) z mąki kukurydzianej, owsianej, ryżowej & żytniej, Płatki zbożowe (przetwarzane), Płatki kukurydziane, Zarodki pszenne, Produkty pełnoziarniste 29, Wino 30,
  6,5  Banan (zielony), Mąka gryczana, Chleby z mąki kukurydzianej & ryżowej, Ketchup, Owies, Makaron (pełnoziarnisty), Ciastka (pełnoziarniste & miodowe, Orzechy ziemne, Ziemniaki (ze skórką i bez), Popcorn (solony i z masłem), Ryż (basmati), Ryż (brązowy), Sos sojowy (kupny), Tapioka, Chleb pszenny (skiełkowany organiczny)
  Odrobinę Zasadowe do Neutralnych o pH 7,0
  Odrobinę Kwaśne do Neutralnych o pH 7,0
  7,0  Migdały 17, Karczochy, Słód jęczmienny, Brązowy syrop ryżowy, Brukselka, Czereśnie, Kokos (świeży), Ogórki, Miód (surowy), Pory, Miso, Grzyby, Okra, Oliwki 18, Cebula, Kiszonki 19, (własnej roboty), Rzodkiewka, Sól morska 20, Przyprawy 21, Taro, Pomidory (słodkie), Ocet (słodki z brązowego ryżu), Amarantus, Kasztany jadalne (suche, prażone), Chleb esseński 22, Chrzan, Jagła/Proso, Oliwa z oliwy, Quinoa, Rabarbar, Sezam (całe ziarna) 24, Soja (sucha), Ser sojowy (tofu), Mleko sojowe, Skiełkowane ziarna 25, Tempeh, Tofu, Pomidory (mniej słodkie), Drożdże (odżywcze płatki)
 7,0  Jęczmienny ekstrakt słodowy, Jęczmień, Otręby, Nerkowce (orzechy nerkowe), Płatki zbożowe (nierafinowane z miodem, owocami i syropem klonowym), Polenta (kaszka kukurydziana), Żurawina 27, Fruktoza, Miód (pasteryzowany), Soczewica, Macadamia, Syrop klonowy (nieprzetwarzany), Melasa (niesiarkowana) 28, Gałka muszkatołowa, Musztarda, Pistacje, Popcorn, Ryżowe lub pszenne krakersy (nierafinowane), Żyto (ziarno), Chleb żytni (organiczny skiełkowany), Nasiona (dyni & słonecznika), Orzechy włoskie, Jagody, Orzechy brazylijskie, Krakersy żytnie (nierafinowane), Fasola sucha (mung, adzuki, pinto, kidney, ciecierzyca) 26, Kokos, Oliwki (kiszone), Pekany, Śliwki 27, Śliwki suszone 27, Orkisz
  Neutralne pH 7,0   Ślina w zdrowym organizmie ma pH w zakresie 6,4 do 6,8
  Oleje (oprócz oliwek)


przypisy:

  
1. Doskonale zapobiega i leczy w trakcie przy kaszlu, katarze, bólu gardła, zgadze i w problemach gastrycznych.
  
2. Dobry przez cały rok.  Przez kilka dni jedz całego melona, żuj pestki i również spożywaj.  Produkt wysoko zasadowy.
  
3. Substytut żelatyny, bardziej pożywny.
  
4. Stymuluje, nie podrażnia, leczy organizm.  Dobry dla układu hormonalnego.
  
5. Oczyszcza nerki.
  
6. Dobry reduktor kwasów, który czasowo powoduje kwasowość moczu, co wzmaga na długo zasadowość.
  
7. Naturalny cukier daje zasadowy odczyn.  Dodatek cukru podnosi kwasowość napoju.
  
8. W zależności od zawartych jarzyn i zawartości cukrów.
  
9. Bogate w enzymy, ułatwia procesy trawienne.10. Wysoka zawartość wapnia.  Zamiennik mąki kukurydzianej.11. Kwaśność wzrasta do 5,0 w kierunku zasad.12. Warzywa zawierają sole o odczynie bardziej zasadowym.13. Substytut kakao; bogaty w minerały.14. Kabaczek ma 7,5.  Dynia piżmowa i słodsza cukinia zawierają 8,0.15. Fermentowany oryginalnie przez 11 miesięcy do roku, w przeciwnym razie 6,0.16. Surowy niepasteryzowany jest łatwo strawnym kwasem, który zwiększa HCL w żołądku. Stosować przed posiłkami: 1 łyżka & miód & woda.17. Namoczone na 12 godzin, obrać ze skórki i zajadać.18. Suszone na słońcu, Dojrzałe na drzewie, w przeciwnym razie 6,0.19. Używając soli morskiej i octu jabłkowego.20. Zawiera sole mineralne.  Suszona w niskiej temperaturze.21. Zasięg od 7,0 do 8,0.22. Skiełkowane ziarna są bardziej zasadowe.  Zboża dobrze pogryzione są również bardziej zasadowe.
24. Wysoki poziom przyswajania wapnia przez organizm.  Zmielony przed jedzeniem.25. Zasadowe i lżej strawne.26. Kiedy fasolę się skiełkuje, osiąga poziom 7,0.27. Zawiera kwas benzoesowy (E 210) o działaniu kwasotwórczym i kwas chinowy.28. Bogata w żelazo.29. Nierafinowana pszenica ma odczyn bardziej zasadowy.30. Wino wysokiej jakości, nie więcej niż 112 g dziennie działa krwiotwórczo.31. Dobrej jakości, dobrze zwarzone – do 5,5.  Szybko warzone spada do 5,0.32. Najbardziej biały cukier z dodatkiem jasnego syropu klonowego.33. Organiczna, świeżo zmielona nawet do 5,5.34. Pozbawione minerałów.35. Utleniona – nie ma żadnych wartości.36. Trucizna!  Unikać.

Źródło, na podstawie którego sporządziłam listę:
http://rawfoodinfo.com/home/home_a.html

2 komentarze: