kwas 1-6
neutralne 7
zasada 8-14
Ludzkie ciało potrzebuje zachować harmonię między kwasami a zasadami, aby dobrze funkcjonować. Ludzka krew ma lekko powyżej neutralnego lub lekko zasadowy odczyn wahający się pomiędzy 7,0 a 7,2 pH. Wiele reakcji chemicznych zachodzących w ciele odbywa się właśnie w specyficznym otoczeniu o określonym pH. Mięśnie kurczą się, hormony, jak adrenalina i aldosteron, uaktywniają się w kwaśnym środowisku. Inne funkcje organizmu,jak: oddychanie, trawienie, wydalanie i metabolizm komórkowy, są wydolniejsze, gdy pH jest zasadotwórcze. Ludzkie pH jest zatem uzależnione od rodzaju pożywienia i napojów, jakie pochłaniamy.
Krew zbyt kwaśna
senność, zaburzenia koncentracji, problemy z nerkami i płucami, suchość
Co może pomóc: 1 szklanka wody z 1/2 łyżeczki sody; zimny prysznic.
Krew zbyt alkaiczna
drżenie mięśni, kurcze mięśniowe, irytacja, nadpobudliwość, osłabienie funkcji nerek, hiperwentylacja
Co może pomóc: chlorek amonowy
Warto wiedzieć, że nie ważne to, jakie pH ma dany produkt, ale istotne jest, jaki powoduje odczyn w organizmie.
Pokarmy zasadotwórcze to najczęściej te, które zawierają w swoim składzie sporo magnezu, wapnia, potasu i sodu. Należy tu wymienić większość warzyw i owoców.
Pokarmy kwasotwórcze zawierają: chlor, fosfor, siarkę i minerały zasadotwórcze. Znajdą się tu zatem: pokarmy pochodzenia zwierzęcego, zboża, strączkowe, owoce, jak: śliwki (świeże i suszone), żurawina, rabarbar, kwaśne wiśnie.
Pokarmy kwasotwórcze i zasadotwórcze
| ||||||
Najbardziej zasadotwórcze | Zasadotwórcze | Mało zasadotwórcze | Kategoria pożywienia | Mało kwasotwórcze | Kwasotwórcze | Najbardziej kwasotwórcze |
Wapń | Syrop klonowy Syrop ryżowy | Surowy miód i cukier | Słodziki | Przetwarzany miód i przetwarzana melasa | Biały i brązowy cukier | Aspartam |
Cytryna Arbuz Limonka Grejpfrut Mango | Daktyle Figi Melony Winogrona Papaja Kiwi Jagodowe owoce Jabłka Gruszki Rodzynki | Pomarańcze Banany Czereśnie Ananas Brzoskwinie Awokado | Owoce | Śliwki Przetwarzane soki | Wiśnie Rabarbar | Jagody Żurawina Suszone śliwki |
Szparagi Cebula Soki warzywne Pietruszka Szpinak Brokuły Czosnek | Okra Cukinia Buraki Seler naciowy Sałata Kabaczek Patat Karob | Groszek Marchewka Pomidor Kukurydza Grzyby Kapusta Ziemniak ze skórką Oliwki Soja Tofu | Warzywa i strączkowe | Gotowany szpinak Fasola kidney Fasolka szparagowa | Ziemniak bez skórki Fasole białe | Orzeszki ziemne |
Migdały Orzechy brazylijskie | Kasztany jadalne Orzechy laskowe | Nasiona i orzechy | Pestki dyni Nasiona słonecznika | Pekany Nerkowce | Orzechy wloskie | |
Oliwa z oliwek | Olej lniany | Olej rzepakowy | Oleje | Olej kukurydziany | ||
Amarantus Proso, kasza jaglana Dziki ryż Quinoa | Zboża | Skiełkowana pszenica Chleb Orkisz Brązowy ryż | Biały ryż Kukurydza Kasza gryczana Owies Żyto | Pszenica Biała mąka pszenna Ciasta Makaron | ||
Herbaty ziołowe Woda z cytryną | Zielona herbata | Herbata imbirowa | Napoje | Herbata | Kawa | Piwo Soki przetwarzane |
Lekkie ćwiczenia sprawiają, że organizm jest bardziej zasadotwórczy, a używki (palenie, alkohol) – kwasotwórczy.
Edgar Cayce twierdzi, że każde jedzenie może być trucizną, jeśli mamy negatywne myśli. Nie konsumujmy zatem w momencie poirytowania, złości, obaw, zmartwień, a nawet gdy jesteśmy zmęczeni.
Autor zaleca także spożywanie 80/20, czyli 80% pokarmów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych.
źródło:
Radiant healing, The many paths to personal harmony and planetary wholeness, Isabel Bellamy, Donald MacLean.
inne źródła
inne źródła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz