poniedziałek, 12 marca 2012

Kwas kontra Zasada - pH produktów spożywczych część 2

kwas 1-6
neutralne 7
zasada 8-14

Ludzkie ciało potrzebuje zachować harmonię między kwasami a zasadami, aby dobrze funkcjonować. Ludzka krew ma lekko powyżej neutralnego lub lekko zasadowy odczyn wahający się pomiędzy 7,0 a 7,2 pH. Wiele reakcji chemicznych zachodzących w ciele odbywa się właśnie w specyficznym otoczeniu o określonym pH. Mięśnie kurczą się, hormony, jak adrenalina i aldosteron, uaktywniają się w kwaśnym środowisku. Inne funkcje organizmu,jak: oddychanie, trawienie, wydalanie i metabolizm komórkowy, są wydolniejsze, gdy pH jest zasadotwórcze. Ludzkie pH jest zatem uzależnione od rodzaju pożywienia i napojów, jakie pochłaniamy. 

Krew zbyt kwaśna
senność, zaburzenia koncentracji, problemy z nerkami i płucami, suchość
Co może pomóc: 1 szklanka wody z 1/2 łyżeczki sody; zimny prysznic.

Krew zbyt alkaiczna
drżenie mięśni, kurcze mięśniowe, irytacja, nadpobudliwość, osłabienie funkcji nerek, hiperwentylacja
Co może pomóc: chlorek amonowy

Warto wiedzieć, że nie ważne to, jakie pH ma dany produkt, ale istotne jest, jaki powoduje odczyn w organizmie.

Pokarmy zasadotwórcze to najczęściej te, które zawierają w swoim składzie sporo magnezu, wapnia, potasu i sodu. Należy tu wymienić większość warzyw i owoców.
Pokarmy kwasotwórcze zawierają: chlor, fosfor, siarkę i minerały zasadotwórcze. Znajdą się tu zatem: pokarmy pochodzenia zwierzęcego, zboża, strączkowe, owoce, jak: śliwki (świeże i suszone), żurawina, rabarbar, kwaśne wiśnie.



Pokarmy kwasotwórcze i zasadotwórcze
Najbardziej zasadotwórcze Zasadotwórcze Mało zasadotwórcze Kategoria pożywienia Mało kwasotwórcze Kwasotwórcze Najbardziej kwasotwórcze
Wapń Syrop klonowy
Syrop ryżowy
Surowy miód i cukier Słodziki Przetwarzany miód i przetwarzana melasa Biały i brązowy cukier Aspartam
Cytryna
Arbuz
Limonka
Grejpfrut
Mango
Daktyle
Figi
Melony
Winogrona
Papaja
Kiwi
Jagodowe owoce
Jabłka
Gruszki
Rodzynki
Pomarańcze
Banany
Czereśnie
Ananas
Brzoskwinie
Awokado
Owoce Śliwki
Przetwarzane soki
Wiśnie
Rabarbar
Jagody
Żurawina
Suszone śliwki
Szparagi
Cebula
Soki warzywne
Pietruszka
Szpinak
Brokuły
Czosnek
Okra
Cukinia
Buraki
Seler naciowy
Sałata
Kabaczek
Patat
Karob
Groszek
Marchewka
Pomidor
Kukurydza
Grzyby
Kapusta
Ziemniak ze skórką
Oliwki
Soja
Tofu
Warzywa i strączkowe Gotowany szpinak
Fasola kidney
Fasolka szparagowa
Ziemniak bez skórki
Fasole białe
Orzeszki ziemne


Migdały
Orzechy brazylijskie
Kasztany jadalne
Orzechy laskowe
Nasiona i orzechy Pestki dyni
Nasiona słonecznika
Pekany
Nerkowce
Orzechy wloskie
Oliwa z oliwek Olej lniany Olej rzepakowy Oleje Olej kukurydziany







Amarantus
Proso, kasza jaglana
Dziki ryż
Quinoa
Zboża Skiełkowana pszenica
Chleb
Orkisz
Brązowy ryż
Biały ryż
Kukurydza
Kasza gryczana
Owies
Żyto
Pszenica
Biała mąka pszenna
Ciasta
Makaron


Herbaty ziołowe
Woda z cytryną
Zielona herbata Herbata imbirowa Napoje Herbata Kawa Piwo
Soki przetwarzane

Lekkie ćwiczenia sprawiają, że organizm jest bardziej zasadotwórczy, a używki (palenie, alkohol) – kwasotwórczy. 


Edgar Cayce twierdzi, że każde jedzenie może być trucizną, jeśli mamy negatywne myśli. Nie konsumujmy zatem w momencie poirytowania, złości, obaw, zmartwień, a nawet gdy jesteśmy zmęczeni.
Autor zaleca także spożywanie 80/20, czyli 80% pokarmów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych.

źródło: 
Radiant healing, The many paths to personal harmony and planetary wholeness, Isabel Bellamy, Donald MacLean.

inne źródła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz