czwartek, 22 marca 2012

Mono-owocowy posiłek

Według definicji mono-owocowy posiłek składa się tylko z jednego owocu w dużej ilości, spożywanego do czasu, aż osoba stwierdzi, że jest pełna. Zwykle odnosi się do słodkich owoców, a nie owoców "warzywnych" (takich, jak: pomidor, ogórek, cukinia, papryka). 

Co może być bliższe naturze, niż jedzenie owocu w czystej postaci? Czy można prościej?

Jeden typ owocu sprzyja poprawnemu trawieniu. Poza tym łatwiej ocenić, kiedy jesteśmy nasyceni, niż w przypadku konsumowania kilku składnikowego posiłku. Posiłek nie oznacza całego dnia. W jednym dniu można jeść kilka typów roślin, ale na każdy posiłek tylko jeden. Skraca się czas przygotowywania. Inną zaletą jest fakt, że produkty w hurtowej ilości mogą kosztować znacznie mniej. 

To także propozycja dla leniuszków, którym czasochłonne, nawet wegańskie posiłki, wieloskładnikowe i skomplikowane menu uprzykrza życie. Mono menu oferuje dodatkowo opcję: zdrowe i odżywcze.

Przykładowe menu:
Śniadanie: banany obierane ze skórki
Obiad: sałatka z kiwi pocięte w kostkę
Kolacja: koktajl z mandarynek


Śniadanie: wiśnie

Obiad: sałatka z jabłek pociętych w plastry

Kolacja: koktajl z gruszek

Generalnie na śniadanie można jeść soczyste owoce, jak: melon, arbuz, cytrusy, winogrona, truskawki, porzeczki, maliny, czereśnie czy wiśnie. Na drugie śniadanie lub obiad owoce o bardziej zwartej konsystencji, jak: banany, mango, kaki (persymona), figi, daktyle, jabłka, gruszki, śliwki. Podwieczorek lub kolacja może składać się z dowolnych owoców.

  1. na jeden posiłek jedz tylko jeden produkt,
  2. ilość tego produktu dowolna, zachowajmy granice rozsądku,
  3. staraj się nie spieszyć, poczuj smak rośliny, ciesz się nią,
  4. między posiłkami rób co najmniej 30 minut przerwy,
  5. odstęp czasu zależy od rodzaju spożywanych pokarmów. Na fasole i orzechy powinna być 1-2 godzinna przerwa. Jeśli złamiesz tą zasadę, obserwuj reakcję własnego organizmu i wrażenia wszystkich Twoich zmysłów. Stopniowo, ty i twój organizm, zaznajomicie się z regulacją trawienia produktów, ich ilością i odstępami czasowymi między posiłkami,
  6. mono dieta jest najkorzystniejsza, bo mieszanie produktów tylko nadwyręża nasz system trawienny i zaczynamy po pewnym czasie chorować, jeśli zbyt często tak robimy. Poprzez mieszanie pożywienia uzyskamy nowe smaki, ale róbmy to rzadko,
  7. podstawą idei surowej żywności jest przekonanie, że najwartościowsza jest ta naturalna, nieprzetworzona,
  8. nie myśl o witaminach i minerałach, wsłuchaj się w siebie, a Twoje ciało samo ci podpowie, co mu potrzeba,
  9. uwzględnienie ruchu jest równie ważne, co surowa dieta. Tu także punktem wyjścia jest wsłuchanie się we własne wnętrze. Najlepiej ustalić sobie ćwiczenia, które lubimy, sprawiają nam radość. Bliższe naturze jest roślinna dieta i ruch. Metabolizm organizmu przyspiesza, jesteśmy pełni energii,
  10. warto dokonać podziału menu na cztery pory roku.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz