Knedle jaglane ze śliwkami |
Na 5-6 knedli:
68g kaszy jaglanej, suchej
80 g śliwek węgierek
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
Zagotować jakieś pół szklanki wody w garnku.
Wrzucić kaszę na wrzątek i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans.
Gdy płyn zostanie wchłonięty, a kasza miękka, przełożyć do miski.
Ugnieć ciepłą kaszę tłuczkiem do ziemniaków i w międzyczasie dodać skrobię i cynamon.
Odstawić masę do ostygnięcia.
W tym czasie wydrylować śliwki.
Z lepkiej kaszy formować placuszki.
Napełnić śliwką i zamknąć. Kształtować okrągłe knedle.
Zagotować w garnku wodę.
Wrzucać knedle i czekać, aż wypłyną.
Gotować jeszcze 2-3 minuty.
źródło inspiracji
troszkę się obawiam, bo chcę zaserwować to danie gościom, ale chyba zaryzykuję. obiecujesz, że są pyszne?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że są pyszne:)
Usuń