Ciasto z jabłkami pod pierzynką z masy okarowo-bananowej |
Ciasto jest proste w wykonaniu i wystarczy posiadać tylko potrzebne składniki, o które nie trudno o tej porze roku ze względu na ich urodzaj i cenę. Ten słodki deser nadaje się idealnie na energetyczne rozpoczęcie dnia, jak i przekąskę dla wakacyjnych piechurów i sportsmenów.
suche:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
wilgotne:
2 banany
1/2 szklanki wilgotnej okary
2/3 szklanki wody z kranu
Banany umieścić w misce i ugnieść widelcem.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Wsypać suche składniki, połączyć i odstawić.
masa jabłkowa:
4 szklanki dowolnego gatunku jabłeksuche:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
wilgotne:
2 banany
1/2 szklanki wilgotnej okary
2/3 szklanki wody z kranu
Banany umieścić w misce i ugnieść widelcem.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Wsypać suche składniki, połączyć i odstawić.
masa jabłkowa:
Jabłka uprażyć według tego przepisu.
Mus z jabłek wraz z większymi kawałkami przełożyć do foremki. Ja skorzystałam z ceramicznej. Rozłożyć równomiernie owoce na dnie naczynia do zapiekania.
Ciasto nakładać łyżką na jabłka i rozprowadzić delikatnie po powierzchni.
Wstawić do piekarnika nastawionego wcześniej na 180°C i zapiekać jakieś 30-40 minut.
W czasie tego procesu spod ciasta będą buzowały jabłka, tworząc po ostygnięciu słodką nutkę.
Zresztą na ilustracji widać ślady działalności bąbelków na brzegach formy.
Gdy wierzch stanie się twardy, można wyłączyć piekarnik i nie wystawiać ciasta przez kwadrans.
Następnie ostudzić po wyjęciu.
Źródłem inspiracji stał się wpis na blogu Okara Mountain dotyczący jabłkowej wersji ciasta z kurzym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz