środa, 29 sierpnia 2012

Ketchup

Ketchup własnej roboty
Z zamiarem wykonania tego dodatku do dań zanosiłam się wydaje się całe stulecia, ale wreszcie udało mi się zrealizować marzenia. Naprawdę przepis jest wyśmienity i wart odrobiny trudu, jakim jest włożenie pomidorów i pozostałych składników do rondla i duszenie ich na małym ogniu, aż masa zgęstnieje odpowiednio. Smak i aromat są doskonałe.


500g pomidorów
41g marchewki
31g pietruszki, korzeń
41g selera, korzeń
120g jabłek
60g cebuli
1 łyżka octu jabłkowego
sól
curry

Składniki zetrzeć na miazgę lub zmiksować.
Odstawić na noc.
Rano dusić na małym ogniu przez 2-3 godziny do uzyskania odpowiednio zwartej konsystencji.
Przetrzeć przez sitko.
Przełożyć do słoików i pasteryzować jakieś 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz